Screen Shot 2015 06 08 at 15.50.57

Čikaški kompozitor Erik Lenardson u DKSG-u

Erik Lenardson (Eric Leonardson), čikaški kompozitor, radio umetnik, dizajner zvuka, pronalazač instrumenata, improvizator, vizuelni umetnik i predavač biće gost Doma kulture Studentski grad gde će održati koncert u subotu 13. juna u 21 sat u Velikoj sali, kao i predavanje na temu “Akustička ekologija i etičko slušanje” 14. juna u 18 časova.

Na koncertu u Domu kulture Studentski grad predstaviće instrument Springboard koji je sam napravio.

Na predavanju će govoriti o pitanjima kao što su: Šta je akustička ekologija? Šta predstavlja pojam etičkog slušanja? Na koji način su ovi pojmovi, kao i izgradnja „uradi sam“ instrumenata relevantni u kontekstu medija i tehnologije, kao i improvizacionih praksi? Nakon predavanja će uslediti Q&A sesija na kojoj će publika imati priliku da postavi pitanja umetniku.

Diplomu osnovnih studija Lenardson je stekao na Northern Illinois University 1980, u oblasti vizuelnih umetnosti, a  1983. je odbranio master na SAIC -u (School of the Art Institute of Chicago). Većinu svoje profesionalne karijere posvetio je nekonvencionalnim pristupima zvuku i njegovoj instrumentaciji sa širokim shvatanjem teksture, atmosfere i mikrotonova. Vanredni je profesor na Odseku za zvuk, na SAIC-u. Lenardson je predsednik Svetskog foruma za akustičku ekologiju (World Forum for Acoustic Ecology, WFAE), osnivač i ko-predsedavajući društva Midwest Society for Acoustic Ecology, kao i izvršni direktor World Listening Project-a. Kao izvođač, kompozitor i dizajner zvuka, Lenardson je stvarao zvuk i muziku sa fizičkim teatrom Plasticene (1995-2012). Sa instrumentom Springboard koji je sam napravio 1994, Lenardson izvodi, snima i ide na turneje sa muzičarima i zvučnim umetnicima širom sveta. Njegovi članci su objavljivani u Žurnalu radio i audio medija (The Journal of Radio & Audio Media), The Conrad Grebel Review, kao i u Žurnalu urbanih studija kulture (Journal for Urban Cultural Studies).