Gavdos Efthimis Theou

Performans je na engleskom, nemačkom i grčkom jeziku

Gosti iz atinskog ACTOPOLIS-a Eftimis Teu (Efthimis Theou) i Elektra Angelopulu (Elektra Angelopoulou) izvešće performans radnog naziva „Gavdos: Kuća Predavanje meke moći”, kao prateći program u okviru tekuće izložbe #ACTOPOLIS*, u petak 19. maja od 19h u Muzeju grada Beograda.

Strukturisan narativ o kući vrti se oko ruina zgrade stare 3.500 godina na ostrvu Gavdos, najjužnije tačke Evrope. Kuća je u zoni bezbednosti, kao prostor za produkciju fantazija, kao mesto na kome se živi i umire.

Umetnici Eftimis Teu i Elektra Angelopulu koriste metodologije koje proizilaze iz senzorne arheologije, etnografije i teorije prostora da bi postavili pitanja o porodičnom životu, enterijeru, eksterijeru, i privatnom i javnom, sa ciljem da se provociraju naše ideje o lokalnom i translokalnom, o materijalnoj prošlosti i upotrebi istorije i javnog života i javnih prava. Razmene između lokaliteta i geografija biće upotrebljene u performansu da bi se preispitala mejnstrim zloupotreba pojmova kao što su kriza i Jug.
• Atinsko izdanje ACTOPOLIS-a koje su kurirale Elpida Karaba i Glikerija Statopulu predstavilo je „Predavanja meke moći”, Meka moć je pojam koji je proistekao iz diplomatije da ukaže na vrstu moći koju koristi kultura, znanje, i druge vrste indirektnih disciplinskih modusa da kanonizuju subjektivnosti u odnosu na ideologiju moćnih. PAT (Privremena akademija umetnosti) koristi predavanja Meke moći kao sredstvo da okrene smer ove moći i da nas natera da preispitamo ideju „javnog” kao sferu polaganja prava unutar i mimo prostornih ograničenja.
Izložba #ACTOPOLIS je otvorena do subote, 20. maja, svaki dan 12-20h, a u subotu do ponoći zbog Noći muzeja.