Plakat Mario Muhnik

„Ukradeni portreti“ Borhesa, Kortasara i drugih pisaca u Institutu Servantes

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Izložba portreta„Mario Muhnik, fotograf“ čuvenog izdavača pred čijim su se objektivom našli neki od najznačajnijih pisaca XX veka, biće otvorena u utorak 18. septembra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

 Sačinjena od šezdesetak crno-belih fotografija, ova izložba organizovana je kao omaž fotografu i izdavaču Mariju Muhniku. Reč je o radovimakoje je Muhnik napravio tokom nekoliko decenija bogate karijere, a koje je 2017. godine poklonio Institutu Servantes.

„Na ovoj izložbi prikazan je veći deo književnih portreta na kojima se pojavljuju mnogi pisci sa kojima je Muhnik sarađivao, počevši od latinoameričkog buma i Hulija Kortasara, Gabrijela Garsije Markesa, Marija Vargasa Ljosei Hosea Donose, pa sve do klasika književnosti na španskom jeziku poput Horhea Luisa Borhesa, Horhea Giljena, Rafaela Albertija, Aleha Karpentjerai Ernesta Sabata“, navodi kustos izložbe Markos Rikardo Barnatan. „Nisu mu bili strani ni pisci koji su stvarali na drugim jezicima, poput Simon de Bovoar, Žan-Pola Sartra, Andrea Malroa, Itala Kalvina,Kenize Muradi Olivera Saksa. Muhnik je ljubitelj crno-bele tehnike i portreta bez prethodno pripremljene scenografije, te njegove fotografije na uverljiv način odslikavaju realnost.“

Nastale u brojnim svetskim prestonicama kulture, ove fotografije često se opisuju kao „ukradeni portreti“ na kojima glavni lik nikada ne pozira, već biva uhvaćen u trenutku. Kako sam autor kaže, fotografije su „urađene bez ikakve specijalne svetlosti ili ukrasa koji oni sami nisu birali, bez ijednog okvira koji ne potiče od uvažavanja geometrijske prirode; nikada psihološke“.

Mario Muhnik(Buenos Aires, 1931) još je od detinjstva bio u kontaktu sa mnogim piscima, prijateljima svog oca Hakoba Muhnika, koji se takođe uspešno bavio izdavaštvom. Sa porodicom emigrira u SAD krajem četrdesetih godina XX veka, gde diplomira fiziku na UniverzitetuKolumbija. Doktorske studije završava u Rimu, a potom nastavlja da radi u brojnim evropskim prestonicama. Izdavačku kuću „Muchnik Editores“ pokreće 1973. godine, a narednih decenija aktivno se posvećuje izdavaštvu i saradnji sa brojnim piscima koji su obeležili XX vek.

Otvaranju izložbe prisustvovaće kustos Markos Rikardo Barnatan, koji će od 17:30h u Svečanoj sali Instituta Servantes govoriti kako o Muhnikovom fotografaskom umeću, tako i o njegovim važnim izdavačkim poduhvatima.

Izložba „Mario Muhnik, fotograf“ biće otvorena do 31. oktobra. Ulaz je slobodan.