Gabbeh 001 by Hessam Samavatian
Gabbeh 001

EVROPSKO NASLEĐE U SAVREMENOM AUTORSKOM STRIPU I ILUSTRACIJI

Četvrti Nova Festival, koji će se održati u Pančevu, Kovinu i Beogradu od 2. do 12. oktobra u organizaciji Udruženja “KomunikArt” posvećen je obeležavanju Godine evropskog kulturnog nasleđa. U okviru festivalskog programa biće otvorene dve izložbe, održana dva koncerta, jedan performans i prezentacija, uz učešće brojnih gostiju iz Italije, Austrije, SAD, Švedske i Južne Koreje. Ulaz na sve programe je besplatan.

Svečanim otvaranjem velike internacionalne izložbe “Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji” u utorak, 2. oktobra u 20 sati u starom Bioskopu “Vojvodina” u Pančevu počeće četvrto izdanje Nova Festivala. Na izložbi, koja je uvrštena u okvir nacionalnog programa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, biće predstavljeni radovi 42 autora iz 25 zemalja. Gosti svečanog otvaranja biće i strip crtači Alberto Koradi (Italija), Tomas Fatzinek (Austrija), Niklas Nenzen (Švedska), Džoel Vajt (SAD) i brojni domaći autori poput Aleksandra Zografa (selektora strip-programa), Ane Petrović, Borisa Stanića, Danila Miloševa Wostoka, Darka Dacovića, Dragane Kuprešanin, Kejt Voznicki, Vladana Nikolića i drugih.

Izložbu će otvoriti gospodin Johannes Irschik, predsednik klastera EUNIC Srbija.

Druge festivalske večeri, u sredu 3. oktobra u 18 sati u Kafe Galeriji, biće otvorena izložba stripova dvojice inostranih strip-crtača: Niklasa Nenzena iz Švedske i Džoela Vajta iz SAD. Nakon otvaranja, Saša Rakezić (alias Aleksandar Zograf) održaće poseban GRRR!Program, namenjen gostima i mladim strip-autorima iz Srbije.

U četvrtak, 4. oktobra, program Nova Festivala seli se u Kovin, kada će od 20 sati u Centru za kulturu biti održan koncert Ivana Vukosavljevića (Srbija) i Il Hoon Soon-a (Južna Koreja). Ivan Vukosavljević, mldi kompozitor iz Kovina i južnokorejski pijanista Il Hoon Son su svoj zajednički rad prvi put predstavili na prestižnom festivalu Rewire, na kome su nastupale i svetske veličine avangardne muzike Lori Anderson, Matsa Gustafsona i drugih. Tom prilikom su predstavili rad koji ćemo imati priliku da slušamo in a Nova Festivalu, u kome je električna gitara postavljena unutar klavira, kreirajući tako svojevrstan hibridni instrument.

Gostovanje italijanske teatarske trupe “Laminarie” na program je u petak, 5. oktobra od 21 sat u starom Bioskopu “Vojvodina” u Pančevu. Ova ugledna trupa iz Bolonje predstaviće se performansom “Dentro Le Cose”, koji je inspirisan umetnošću Džeksona Poloka, Varlama Šalamova i Konstantina Brankušija. Trupa “Laminarie” govoriće o svom radu na posebnoj prezentaciji u Beogradu, 7. oktobra u 18.30 u Magacinu u Kraljevića Marka.

Poslednjeg dana Nova Festivala, u nedelju, 7. oktobra u 21 sat u Narodnom muzeju u Pančevu, na programu je specijalni koncert austrijsko-iranskog sastava Gabbeh, koji će publiku povesti na nesvakidašnje muzičko putovanje od drevne Persije do modernog Beča. Internacionalni trio Gabbeh predvodi Iranka sa kanadskim pasošem,vokalistkinja Golnar Shayhar. Njena zemljakinja po mestu rođenja, Mona Matbou Riahi, svira klarinet, dok Austrijanac Manu Mayr svira kontrabas. Njihovi nastupi nisu česti, i rezervisani su samo za specijalne prilike, a nastup na Nova Festivalu je jedan od njih.

Nova Festival 2018. održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Austrijskog Kulturnog foruma i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

PROGRAM NOVA FESTIVALA 2018.

  1. oktobar u 20h

Svečano otvaranje internacionalne izložbe

EVROPSKO NASLEĐ­E U SAVREMENOM AUTORSKOM STRIPU I ILUSTRACIJI

Bioskop „Vojvodina”, Vojvode Radomira Putnika 1, Pančevo

Izložba traje od 2. do 12. oktobra

  1. oktobar u 18h

Otvaranje strip-izložbe i GRRR!Program

NIKLAS NENZÉN (Švedska) I JOEL WHITE (SAD)

Caffe Galleria, Dr Svetislava Kasapinovića 18, Pančevo

Izložba traje od 3. do 26. oktobra

  1. oktobar u 20h

Koncert IVAN VUKOSAVLJEVIĆ I IL HOON SON (Srbija, Južna Koreja)

Centar za kulturu Kovin, Cara Lazara 85, Kovin

  1. oktobar u 21h

Performans DENTRO LE COSE

Inspirisano umetnošcu Džeksona Poloka, Varlama Šalamova i Konstantina Brankušija

Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija

Bioskop „Vojvodina”, Pančevo

oktobar u 18.30h

Prezentacija projekta DENTRO LE COSE

Između pozorišta i vizuelnih umetnosti

Teatarska trupa Laminarie, Bolonja, Italija

Magacin u Kraljevica Marka, Kraljevica Marka 4-8, Beograd

 

7. oktobar u 21h

Koncert sastava GABBEH (Austrija)

Narodni muzej Pancevo, Trg kralja Petra I 9, Pančevo