Screenshot 2024 04 18 at 10.15.05

Aprilske izložbe u Kulturnom centru Beograda, kao i u Paviljonu na Cvetnom trgu

Tri nove izložbe, autora Nikole Markovića, Deane Petrović, Nemanje Kneževića i Roberta Marina biće otvorene večeras, 18. aprila u 19 časova u galerijama Kulturnog centra Beograda. Ovaj put, biće i otvorena i četvrta postavka, nešto ranije u 17 časova, i to na Cvetnom trgu, a u pitanju je osvežena izložba umetnika Miloša Tomića. Dostupne su za javnost do 18. maja.

Nikola Marković “Upustvo za upotrebu” u Likovnoj galeriji

image 1

Ciklus radova Uputstvo za upotrebu u fokus stavlja pitanja iz domena (z)gaženog dostojanstva ─ kako ličnog (radničkog) tako i kolektivnog, pa i nacionalnog. Nastojanjem da locira, specifikuje i objasni okolnosti koje su uslovile, unekoliko i odredile, prirodu i karakter njegovog pristupa ─ u video radu „(Ne)zvanična verzija“ Marković za svedoke uzima iskaze radnika/radnica…

Pelene su dizajnirane u unisex varijanti, s priloženim uputstvom za upotrebu u situaciji „Dok radnik/ca može da stoji“ kao i verziji „Kad radnik/ca ne može više da stoji“, štampanim, uz srpski, i na kineskom, korejskom, ruskom, italijanskom, turskom i nemačkom ─ kao službenim jezicima zemalja iz kojih dolaze strani „investitori“.

Kao prilično usamljen primer bavljenja ovom temom, u zemlji gde kultura pamćenja u sebi po pravilu sadrži i element katastrofe zaborava i svest o tome kako snove o jednakosti, slobodi, solidarnosti, bratstvu ovde danas malo ko sanja ─ izložbu Uputstvo za upotrebu umetnika Nikole Markovića možemo čitati, odnosno posmatrati, i kao svojevrstan apel i poziv na dostojanstvo. (Iz teksta N. Milenkovića)

Prateći program:

Četvrtak, 25. maj, 18.00
3/3 VOĐENJA
Istoričari umetnosti i saradnici Likovnog programa KCB Senka Ristivojević i Vladimir Bjeličić vode posetioce kroz tri izložbe u tri galerije KCB.

Subota, 11. maj, 13.00
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom
Učestvuju: Nebojša Milenković, autor teksta u katalogu, i umetnik


Nemanja Knežević i Robert Marin “Stvaran svet je tamo negde” u Galeriji Artget

Nemanja Kenezevic Guilt Trip 2014 2024 kcb

Na trećoj izložbi iz programa Galerije Artget za 2024. godinu predstavljaju se radovi Nemanje Kneževića i Roberta Marina, u dijalogu. U svojim uspešnim umetničkim praksama, dvojica umetnika reflektuju neposredno okruženje koristeći fotografiju kao osnovni alat.

Knežević i Marin su pre svega posmatrači sveta koji ih okružuje; prave spontane snimke (snapshots) kako bi ga dokumentovali onakvog kakav jeste.

Njihove slike su često objektivni i nerežirani, gotovo naturalistički zapisi sveta u kojem nastoje da pronađu aktuelne i, u isto vreme, sasvim obične teme.


Deana Petrović “Livnica pesama” u Galerija Podroom

FB kcb

Autorka koncepta:
Deana Petrović

Kompozitorka:
Svetlana Maraš

Korišćeni arhivski materijali:
Radio-televizija Srbije (Odeljenje za istoriografiju i programska šema Trezor), Arhiv „Filmske novosti“ i Muzej Jugoslavije

Livnica pesama je imerzivna audio-vizuelna instalacija napravljena od video projekcija i višekanalnog zvuka bazirana na video snimcima jugoslovenskih fabrika, gradilišta i omladinskih radnih akcija preuzetih iz televizijskih, muzejskih i filmskih arhiva.

Glavni akteri tih snimaka su radnici-pesnici čije se poezija bavi dubokim egzistencijalističkim pitanjima života radničke klase i položajem radnika kao pojedinaca u proizvodnom lancu.


Miloš Tomić “ODLOMCI ” – osveženje postavke, Paviljon na Cvetnom trgu

IMG 20240415 145648 kcb 1

Posetioci će još mesec dana biti u prilici da vide postavku Odlomci Miloša Tomića, osveženu od kraja aprila.

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom, postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta.

Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.