Tanka linija

Tanka linija izložba nastala u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja za istoriju farmacije

Tanka linija u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike

Izložba „Tanka linija“, u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, će biti otvorena, u četvrtak, 7. aprila 2022. godine, u 19 časova, u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike.

Autori izložbe „Tanka linija“ su Ivan Stanić, Jelena Manojlović i Svetlana Mitrović.
Izložbu otvara dr Ivana Spasović, a na otvaranju će biti izvedeni delovi prve srpske operete „Vračara – Baba Hrka“, Davorina Jenka, koja je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu, u čast proglašenja Kraljevine Srbije pre tačno 140 godina.

Multidisciplinarni projekat „Tanka linija“ osmišljen je sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Izložba je nastala sa ciljem da podstakne na razmišljanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidljiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture.

Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudljiva, kontroverzna, sa još uvek neizvesnim krajem.