20190918 131456

UČENjE I IGRA U POZORIŠTU

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine” u Zvezdara teatru je danas organizovana diskusija o načinima učenja u pozorištu i kroz pozorište, u školi i van nje. U razgovoru su učestvovali izvršna direktorka Zvezdara teatra Jasna Novakov, Zoja Pavlović i Maja Milić iz marketinga pozorišta, profesorka Jagoda Petrović Ukaj i učenici Geodetske tehničke škole i Osnovne škole „Veljko Dugošević”.

Geodetska tehnička škola četvrtu godinu za redom učestvuje u manifestaciji „ Dani evropske baštine”, koja ove godine ima temu „Umetnost i zabava-Nasleđe u fokusu”. Kako je pozorište mesto koje zbližava umetnost i zabavu i na zanimljiv i prijemčiv način ume da predstavi čak i veoma ozbiljne teme, iskustvo i saveti ljudi iz pozorišta mogu da pomognu učenicima da razumeju koliko je važno lično usavršavanje i napredovanje koje će dovesti do što kreativnijih rešenja u bilo kojoj oblasti koju odaberu. Preduslov za to je da mladi uvide da uče za sebe, a ne za druge, kaže profesorka Jagoda Petrović Ukaj.

„Učenje može i treba da bude u obliku igre ili radionice jer se samo uz opušteno telo, uz opušten um, može usvojiti na pravi način ono što je potrebno. Veliko je pitanje da li je naša omladina naviknuta da razmišlja na način koji je istovremeno opušten i koji uz zabavan, miran i prijatan dijalog može da dovede do određenog saznanja ili usvajanja nekog sadržaja. Pitam se da li smo mi napravili veliki rez između toga šta je umetnost, šta je tehnika, šta je zabava? Plašim se da je kod nas to vrlo razgraničeno i da mladi nisu upoznati sa tom činjenicom da ako dođu na pozorišnu predstavu, ako krenu da posmatraju bilo koji performans, da upijajući te zvuke, pokrete i reči rade na svom neformalnom obrazovanju i da će tako biti bolji profesionalci sa stečenom formalnom diplomom”, kaže profesorka Ukaj.