Foto Aerodrom Ecka 2

Šesdeset godina od prvog leta aviona Galeb G-2, prvog domaćeg mlaznog školskog aviona

Udruženje letača “Galeb” i Muzej vazduhoplovstva Beograd organizuju skup letača i entuzijasta povodom obeležavanja 60-te godišnjice od prvog leta aviona Galeb G-2. Galeb G-2 je prvi domaći mlazni školski avion. Događaj počinje u subotu 3. jula u 12 časova na aerodromu Ečka kod Zrenjanina.  

#GalebDan, rođendan legendarnog vojnog aviona na kojem je obučeno na hiljade jugoslovenskih pilota, kao i pilota drugih država, biće obeležen posebnom postavkom fotografija velikog formata koje će izložiti Muzej vazduhoplovstva uz izloženi avion Galeb G-2 “23001”, upravo prototip koji je 3. jula 1961. prvi put poleteo. Drugi Galeb G-2, koji danas leti u privatnom vlasništvu obaviće nekoliko letova iznad aerodroma. 

Događaj će okupiti bivše vojne pilote koji su naučili da lete upravo na ovom avionu. Okupljenima će se obratitiVladimir Trifunović, predsednik Udruženja letača “Galeb”, Darko Mladenović, kustos Muzeja vazduhoplovstva i jedan od prisutnih vojnih pilota koji je leteo na avionu. Na događaju će biti promovisana i knjiga “Galeb”, nova publikacija posvećena godišnjici leta aviona sa do sada neobjavljenim fotografijama prvog domaćeg mlaznog školskog aviona. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. 

Medijima će biti omogućeno snimanje na platformi aerodroma Ečka, i mogu dobiti izjave od organizatora, kustosa Muzeja vazduhoplovstva i od nekadašnjih vojnih pilota koji će se prisećati zanimljivih anegdota, poduhvata i rekorda koje su ostvarivali sa ovim legendarnim avionom.