9. Beogradski festival evropske knjizevnosti Online izdanj logo 2020

9. Beogradski festival evropske književnosti online

Vidljiva i nevidljiva iskušenja i nevidljiva književnost

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, organizuje online izdanje 9. Beogradski festival evropske književnosti 22. i 23. decembra.

Verujući da su razgovori o književnosti neophodni i da nas oni mogu odvesti u središte drugih važnih tema i razgovora, organizatori Beogradskog festivala evropske književnosti odlučili su se da čitaocima ponude dva panela na kojima će se razgovarati o književnosti u novim okolnostima. U centru pažnje ovih razgovora jeste ključno pitanje: Da li je među vidljivim i nevidljivim iskušenjima savremenog sveta i sama književnost postala nevidljiva?

Na panelu Srpska književnost u svetu, koji će se održati 22. decembra, razgovaraće se o prevođenju srpske književnosti, o prezentaciji srpske književnosti u međunarodnom kontekstu, kao i o novim mogućnostima promocije savremene srpske literature. U razgovoru učestvuju Vladislav Bajac, Zoran Hamović i Gojko Božović.

Sledećeg dana održaće se panel Književnost i virus. O odjeku novih i starih virusa u književnosti i o tome kako nam književnost pomaže da razumemo stvarni svet ispunjen vidljivim i nevidljivim opasnostima, poznatim i nepoznatim virusima govoriće dr Milena Đorđijević, Jovana Milovančević i Gojko Božović. 

Moderatorka panela na online izdanju Beogradskog festivala evropske književnosti je književna kritičarka Marija Nenezić.

Paneli počinju u 13 časova i biće prenošeni na Facebook stranici Narodne biblioteke Srbije: https://www.facebook.com/nbsrb. Snimci panela biće postavljeni i na nalozima Arhipelaga na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube).

Prevodi pesama i priča učesnika 9. Beogradskog festivala evropske književnosti biće objavljivani svakog dana u Arhipelag magazinu, na sajtu www.arhipelag.rs, od 21. do 27. decembra. 

Beogradski festival evropske književnosti sa učešćem poznatih evropskih i srpskih pisaca nije mogao da se održi u uobičajenom terminu u poslednjoj nedelji juna zbog pandemije koronavirusa. Zbog epidemiološke situacije i komplikovanih procedura putovanja nije bilo moguće održavanje u fizičkom obliku ni u narednim mesecima.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti i kao događaj kojim se promoviše književnost bez kompromisa u odnosu na trendove ili zahteve bilo koje vrste, Beogradski festival evropske književnosti je pokrenut 2012. godine. Odvijajući se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve“, Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Organizator Beogradskog festivala evropske književnosti je Arhipelag. Organizaciju Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Srpski PEN centar, uz veliki broj medijskih partnera.