E2AD0908 C66A 43D4 8C03 888DB24ADA59

Pokrenut projekat „Želim. Hoću. Mogu.“ , a za vas smo isprobali i nordijsko hodanje

Autorka teksta, novinarka Dragana Daničić druga s leva.

Beogradski trkački klub i Bioderma pokrenuli su projekat „Želim. Hoću. Mogu.“ sa ciljem promocije sporta i rekreacije među ženama bez obzira na njihove godine, kilograme, kondiciju i spretnost.

 Žene dižu svoj glas za pravo da budu oznojene, pravo da imaju bore i celulit, da nisu uvek besprekorno depilirane, frizirane, manikirane, da nose XXL bikini. Ovim projektom organizatori žele da dosegnu do hiljade žena i podstaknu ih da više brinu o svom zdravlju i budu aktivnije.

Prisutnima su se obratile Tijana Popadić, menadžerka projekta i  Maja Nikolić, marketing menadžerka Bioderme. One su objasnile da ovaj projekat slavi aktivne žene koje ostaju aktivne, bez ozbira na to kako izgledaju dok vežbaju.

Cilj projekta je da promeni odnos žena prema treniranju. Na sajtu https://zelimhocumogu.com/  biće mnoštvo vežbi koje će žene moći besplatno da gledaju ili isprobaju kod kuće. 

Prisutne gošće su imale priliku i da isprobaju trčanje ili nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje kao fizička aktivnost nastala je na Skandinavskom poluostrvu krajem 70-ih godina. Kod nas je ovaj trening stigao krajem 2019. godine i veliku ekspanziju je doživeo 2020. godine.

 „Razlika između nordijskog i običnog hodanja jeste efekat koji štapovi stvaraju, oni nam prave dodatno opterećenje u rukama. Kad god zagrebete štapom podlogu, postoji povratna reakcija koja nam aktivira mišiće ruku, ramenog pojasa, grudi i leđa“,  priseća se anegdote Dragoljub Milosavljević, direktor Beogradskog trkačkog kluba.

Mini trening za prisutne odvijao se u tri faze. U prvoj smo štapove vukle za nama, hodajući prirodnim tempom, tek da osetimo njihovu težinu. U drugom stavu smo već pomerale ruke prateći njihovo prirodno kretanje tokom hoda. U trećoj fazi bismo podigle ruke i ispružile ih napred, oponašajući rukovanje, tako da ostanu u tom stavu dok hodamo pomerajući štapove. 

Poenta je da se oseti zapinjanje štapa, čiju škripu sprečava guma kojom su obloženi. Postura tela treba da bude prava, a napor minimalan. Trening deluje lako, ali to ne znači da vas neće zagrejati i preznojiti ili da nema učinka. Na kraju treninga, Dragoljub nam je pokazao kako se može vežbati i samo uz pomoć štapova. Treba stati u raskorak, štapove treba postaviti ispred sebe i napraviti polučučanj,  a zatim se snagom ruku podizati gore. 

Za bavljenje ovim sportom ne postoje ograničenja. Samo dobra volja i upornost.

Autor teksta: Dragana Daničić

foto: Promo