Copy of T2 JB 01780 Edit
Simon (Jonny Lee Miller) and Mark Renton (Ewan McGregor) in TriStar Pictures’ T2: TRAINSPOTTING

T2 Trainspotting otvara Festival novog britanskog filma

British Council i Kulturni centar Beograda pozivaju publiku na jedinstveni međunarodni festival britanskog filma – PlayUK. Od 16. do 19. februara, publika u šest gradova Zapadnog Balkana moći će da pogleda deset filmskih premijera najboljih savremenih igranih i dokumentarnih filmova britanskih autora koji su privukli veliku pažnju na nekim od najvažnijih svetskih filmskih festivala. Festival otvara T2 Trainspotting, koji ponovo okuplja originalnu postavu jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih godina.

Zbog jakog uticaja koji ima na naš svakodnevni život, kao i na naš humor i način govora, britanski film je već decenijama jedinstveni fenomen u savremenoj globalnoj kulturi. Takav fenomen zaslužuje i poseban format.

British Council zato organizuje PlayUK istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana da bi publika u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani u isto vreme mogla da podeli uživanje i utiske o intrigantnim filmovima najnovije britanske produkcije.

PlayUK je tematski višeslojan program

U svetu dinamičnih promena u kome politika utiče na odnose širom planete, cilj festivala je da prikaže filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da pronađemo prave odgovore i rešenja u teškim vremenima.

Organizatori žele takođe da ukažu i na veoma jak uticaj koji britanska muzika ima u našem regionu. Zbog toga će na festivalu biti prikazani i filmovi o muzici, britanskim muzičkim bendovima, njihovoj zaostavštini, kao i uticaju na naše savremeno društvo.

Iznad svega, PlayUK slavi film kao umetnost i kao medij koji se lako prilagođava promenama koje sa sobom donose nove tehnologije. Film se stalno menja i pronalazi način da ujedini svoju publiku. To je nešto što će PlayUK i ovog puta pokazati.

Festival se organizuje uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Naziv festivala “PlayUK” izabran je na javnom konkursu koji je British Council sproveo u svim zemljama Zapadnog Balkana gde će se festival održavati. Među više od 470 kreativnih predloga, komisija British Council-a odlučila se za predlog Ognjena Radulovića iz Crne Gore. Kao nagradu, British Council će za Ognjena i njegovih 20 prijatelja prirediti privatnu projekciju jednog od festivalskih ostvarenja.