Screen shot 2014 01 17 at 16.09.44

Dr Kosta Dinić, lekar i sekretar Kralja Petra I Karađorđevića

U Kući kralja Petra, ustanovi kulture čiji je osnivač GO Savski venac, u četvrtak, 23. januara u 18h biće otvorena izložba „Dr Kosta Dinić“, lekar i sekretar Kralja Petra I Karađorđevića. Autor izložbe je Ana Cicović, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Na izložbi će biti predstavljeni eksponati i lični predmeti koje je Kosta Dinić donosio iz Afrike i dobijao na poklon, a nalaze se u zbirci Vojnog muzeja, kao i dokumentarni eksponati iz Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

Izložbu će otvoriti prof. dr Suzana Rajić, Filozofski fakultet u Beogradu, prof. dr Sanja Mitrović, Medicinski fakultet u Beogradu i Dušan Dinčić, predsednik Opštine Savski venac.

Kuća kralja Petra izložbu realizuje u saradnji sa Muzejom rudničko – takovskog kralja i Vojnim muzejom.

Izložba će biti otvorena do 15. februara, radnim danima od 12 do 18 časova. Ulaz slobodan.

Kosta Dinić, biografija

Kosta Dinić rođen je 1854. godine u Brusnici nadomak Gornjeg Milanovca.

“Pored svojih redovnih lekarskih obaveza u Kongu, Kosta je prikupljao izvanredne umetničke i zanatske predmete domorodaca koje je prilikom povratka u Srbiju sa sobom doneo. Stvorio je zbirku koja bi da je u celini sačuvana, predstavljala najveću zbirku materijalnih spomenika kongoanske kulture u Srbiji.

Vrativši se u domovinu, predmeti iz Afrike bili su podeljeni na privatnu kolekciju Dinića i na zbirku Kralja Petra. Svoju kolekciju Dinić je smestio u kuću u Njegoševoj ulici, na koju je u toku Prvog svetskog rata, pala bomba, a inventar kuće je opljačkan. Sačuvalo se 30-ak predmeta koji su i danas u porodici Belosavić. Predmeti iz zbirke Kralja Petra su u početku bili izloženi u kneževom stanu u Ženevi, a kolekcija je do 1915. godine krasila jednu sobu u dvoru.

Muzeju srpske zemlje u Beogradu dr Dinić je 1903. godine poklonio zbirku jaja evropskih ptica koja se čuva u Prirodnjačkom mizeju.” Ana Cicović