Erwin Wrum i Jerome Sans

Austrijski umetnik Erwin Wrum o velikoj izložbi u Beogradu: „Mislim da umetnost bez publike ne postoji“

Svetski poznat Erwin Wrum na dosada najvećoj izložbi skulpture u karijeri, u našem MSUB-u

Kustos Jerome Sans i umetnik Erwin Wrum u Beogradu

Austrijski umetnik Erwin Wrum (Ervin Vrum), svojim radovima nastalim od devedesetih godina do danas, ispunio je kompletan prostor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

svg%3E
Tunika za post, metal, drvo, 1.100x750x5 cm, foto: Tijana Janković-Jevrić

Na svih pet nivoa MSBU-a nalaze se njegove skulpture koje je tretirao, pored gline, aluminijuma, drveta, smole, i u tekstilu, videu, drvetu, na platnu i fotografijama, crtežu… ali i one koje je stvarao od svakodnevnih predmeta.

svg%3E
Jednominutne skulpture, C-printovi i rad bez naziva s teniskim lopticama; foto: Tijana Janković-Jevrić
Trenerke, foto: Tijana Janković-Jevrić
Trenerke, foto: Tijana Janković-Jevrić

Wrumova izložba se zove „Jedan minut zauvek – One minute forever“, postavljena i biće otvorena od danas u Beogradu. Međutim, kompletno će biti završena tek kada se u njoj nađe publika.

Skulpture za piće; foto: Tijana Janković-Jevrić
Skulpture za piće; foto: Tijana Janković-Jevrić
Performativna skulptura Izgubljen, foto: Tijana Janković-Jevrić
Performativna skulptura Izgubljen, foto: Tijana Janković-Jevrić

Zašto su Erwinova dela kompletna samo onda kada u njih „uđe“ posetilac, na konferenciji za novinare objašnjavali su kustosi izložbe Marijana Kolarić i Jerome Sans (Žerom Sans), kao i sam umetnik.

svg%3E
Kustosi Jerome Sans i Marijana Kolarić sede na Mercedesu sa umetnikom Erwinom Wrumom; foto: Tijana Janković-Jevrić

Erwin Wrum je međunarodnu slavu steko devedesetih godina i to svojim originalnim pristupom skulpturalnoj praksi, i to proširivanjem tradicionalnog pojma skulpture, kao i njenim novim stvaranjem u performansu, videu, fotografiju i crtež.

Poznat je po svojim jednominutnim skulpturama (skulpture koje su dostupne publici na dodir i igru performansa), kao i po krajnostima, to jest radovima poput „Debelog auta“ i „Tanke kuće“.

Erwin Wrum, Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)
Debeo kabriolet; foto Tijana Janković-Jevrić
svg%3E
Uska kuća, foto Tijana Janković-Jevrić

Ono što izložbu „Jedan minut zauvek – One minute forever“ čini posebno atraktivnom za publiku jesu upravo te perfomativne skulpture. Umetnik poziva posetioce da priđu radovima da ih dodirnu, osete i stvore svoj mali, jedinstveni performans.
 
„Snažno verujem da su umetniku potrebni ljudi, javnost. Recimo, da je najbolja slika na svetu Mona Liza u podrumu gde niko ne može da je vidi, ona ne bi imala nikakvu vrednost. Slika traži nekog  ko može da je čita, da uživa u njoj i da priča o njoj. Mislim da umetnost bez publike ne postoji,“ izjavio je umetnik Erwin Wrum u obraćanju novinarima u MSUB-u, uoči otvaranja izložbe.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Prema rečima kustoskinje izložbe i direktorke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Marijane Kolarić, specijalno za izložbu u Beogradu napravljene su skulpture u glini, kao jedne od performativnih skulptura, koje umetnik stvara poslednjih dvadeset godina. S tim što su za ovu posebnu priliku, za radove izabrane značajne građevine koje pripadaju modernističkom nasleđu Beograda.

svg%3E
Direktorka MSUB-a Kolarić, foto TIjana Janković-Jevrić

„Zbog čega smo izabrali izložbu Erwina Wurma? U pitanju je način na koji se umetnik odnosi prema posetiocima. U tom smislu od posetilaca se ne očekuje da budu puki posmatrači već akteri, kokreatori. Takođe, sam izložbeni prostor postaje pozornica jedne parcipativne, razigrane i apsurdne prakse. Izložbu izdvaja, od svega što je Muzej do sada imao, upravo to viđenje samog muzeja, u smislu da se on transformiše u jedan živi muzej, s tom željom da posetilac postaje aktivni učesnik i da sam postaje skulptura,“ rekla je direktorka MSUB-a Kolarić.

Neposredno pre svoje najveće izložbe na Balkanu, Wrum je otvorio izložbe i u Beču, Parizu, Belgiji i Palm Biču.

svg%3E
Kustos Jerome Sans u razgovoru s novinarima u MSB-u. foto: Tijana Janković Jevrić

„Veoma je retko, na čemu bih hteo da insistiram, da muzej preda svoj ključ kustosu sa strane. Ova izložba je za nas jedno posebno putovanje kroz prostor Muzeja koji je drugačiji, jer nema odvojene prostorije već nivoe, a svaki od njih je kao jedna ćelija. Na kraju krajeva, ovo je najveća samostalna izložba Erwina Wruma, umetnika koji je do sada imao hiljadu solo izložbi širom sveta,“ kazao je francuski kustos Jerome Sans, dodajući da Wrum u svom stvaralaštvu briše liniju između života i umetnosti, kao da je i valjan razlog za njegovo izlaganje u Beogradu danas to što umetnik radi na ponovnom otkrivanju značenja skulpture, o njenom nepovratnom nastanku u trenutku, o njenoj transformaciji.

svg%3E
Performativna skulptura, Stalak, foto: Tijana Janković-Jevrić

Svi su se složili da je izložba „Jedan minut zauvek – One minute forever“ bila organizacijski dosta zahtevna, kako zbog svojih velikih razmera, zbog sagledavanja svega iz različitih pet nivoa Muzeja tako i zbog toga što muzej svoj fokus pomera na učešće i iskustvo publike.

svg%3E
Katalog izložbe Jedan minut zauvek.

Kako je zakoračiti u Usku kuću, sesti u Idiot stolicu, a kako izgledaju autoportret u skulpturi Erwina Wruma i skulptura od slojeva odeće, ili predimenzionirana tunika, moći ćete da iskusite i doživite do 9. avgusta u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

foto: Tijana Janković-Jevrić // MissStillsPhotography