Pedro Dijaz Molins Spanija pobednik u otvorenoj kategoriji potkategorija Retusirana fotografija SWPA 2016
Planned Obsolescence

Odabrano 13 najboljih amaterskih fotografija na SWPA 2016

Veličanstveni pejzaži, zanimljive grimase i krišom uhvaćeni trenuci i ove godine inspirisali su ljubitelje fotografije da se prijave za Sony World Photography Awards 2016, najveće takmičenje iz oblasti fotografije na svetu. Među 103.005 fotografija, stručni žiri takmičenja izabrao je deset najboljih prijava u otvorenoj kategoriji, kao i tri rada u kategoriji mladih fotografa. Pobednici dolaze iz svih krajeva sveta, a najmlađi ima tek 12 godina. Njihova dela biće objavljena u godišnjoj publikaciji takmičenja i izložena u galeriji Somerset House u Londonu od 24. aprila do 10. maja, a biće nagrađeni i najnovijom Sony opremom za digitalno fotografisanje. Za ove autore sledi i poslednja faza takmičenja tj. proglašenje Fotografa godine u otvorenoj, odnosno, kategoriji za mlade fotografe.

Pobednici u otvorenoj kategoriji su:

 • Arhitektura – Filip Volak (Filip Wolak), Poljska
 • Umetnost i kultura – Svi Ču Ou (Swee Choo Oh), Malezija
 • Obrađena fotografija – Pedro Dijaz Molins (Pedro Díaz Molins), Španija
 • Slabo osvetljenje – Kej Nomijama (Kei Nomiyama), Japan
 • Priroda i divljina – Mihaela Šmidova (Michaela Šmídová), Češka
 • Panorama – Markus van Hauten (Markus van Hauten), Nemačka
 • Ljudi – Alešandre Menegini (Alexandre Meneghini), Brazil
 • Osmeh – Aleks Ingl (Alex Ingle), Škotska
 • Uhvaćen trenutak – Čajo Čanijam (Chaiyot Chanyam), Tajland
 • Putovanje – Andrej Tarfila (Andrej Tarfila), Slovenija

Pobednici u kategoriji za mlade fotografe su:

 • Kultura – Seber Žemšidi Fard (Sepehr Jamshidi Fard), Iran (17 godina)
 • Okruženje – Anais Stupka (Anais Stupka), Italija (12 godina)
 • Portreti – Sem Delaver (Sam Delaware), SAD (18 godina)

Pobednicima će biti plaćena karta do Londona kako bi lično preuzeli svoje nagrade na svečanoj ceremoniji 21. aprila, a autor koji postane nosilac priznanja Fotograf godine u otvorenoj kategoriji primiće i novčanu nagradu u vrednosti od 5.000 američkih dolara.

Da podsetimo, u 10 potkategorija u okviru otvorenog dela takmičenja pravo učešća imaju svi fotografi, bez obzira na dosadašnje iskustvo i umeće, dok se u tri tematske celine kategorije za mlade nadmeću autori starosti od 12 do 19 godina. Svih 13 ovogodišnjih pobednika suočilo se sa neverovatnom konkurencijom, posebno uzimajući u obzir da je reč o entuzijastima kojima je fotografija hobi.

„Fotografija je binarni talenat koji kombinuje konceptualnu umetnost sa tehničkim veštinama, a zahvaljujući konstantnom tehnološkom napretku, danas je dostupan svima. Ovogodišnje izdanje konkursa obeležile su prijave izuzetnog kvaliteta, pa je proces selekcije pobedničkih fotografija bio istovremeno divan i gotovo nemoguć zadatak. Imala sam zadovoljstvo i privilegiju da učestvujem u ovom procesu i nadam se da će svi uživati u ovim fotografijama koliko sam i ja“, izjavila je Džejl Maršner, predsedavajuća članica žirija za otvorenu kategoriju i nekadašnja urednica fotografije magazina Time Out London i Sunday Times Travel.

„Pružanje podrške i podsticaja fotografima je suština takmičenja Sony World Photography Awards, što naročito dolazi do izražaja u otvorenoj i kategoriji za mlade fotografe koje imaju za cilj da otkriju i promovišu amatere i entuzijaste“, istakao je Skot Grej, generalni direktor Svetske fotografske organizacije.

Na ovogodišnje izdanje konkursa pristiglo je rekordnih 230.103 prijava iz 186 zemalja. Imena pobednika u profesionalnoj kategoriji, kao i dobitnika prestižne titule Profesionalni fotograf godine, biće otkrivena na svečanoj ceremoniji u Londonu.

Izvor: Sony / SWPA