IMG 5960

Pioniri u digitalnoj radiologiji proslavili važan jubilej u Muzeju nauke i tehnike

 Kompanija Visaris, lider u digitalnoj radiologiji, organizovala je stručnu panel diskusiju pod nazivom „20 godina od prvog srpskog digitalnog rendgena“ u četvrtak, 7. marta 2024. godine u prostorijama Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Na stručnom panelu govorili su domaći stručnjaci koji su najzaslužniji za kreiranje prvog srpskog digitalnog rendgena – Digraf C. Oni su i rekapitulirali dvodecenijski napredak digitalne radiologije u Srbiji, kao i primenu veštačke inteligencije u domenu radiologije.

Događaju su prisustvovali vodeći stručnjaci iz kompanije Visaris, inženjeri, kao i studenti elektrotehnike, medicine i mašinstva.

“Puštanje u rad prvog digitalnog rendgena te 2004. je bio samo prvi korak u napretku i razvoju koji još uvek traje. Njegovi rezultati sada pokrivaju 35 zemalja na 5 kontinenata i 18 vremenskih zona i unapređuju svakodnevni rad hiljada medicinskih institucija i život miliona pacijenata” – izjavio je prof. dr Vladimir Petrović, vodeći stručnjak u digitalnoj obradi slike i analizi medicinske slike, i direktor istraživanja i razvoja kompanije Visaris.

Pionir digitalne radiologije, Dragan Miletić, rekao je da je proizvodnja digitalne radiološke opreme jedna od nevelikog broja oaza visoke tehnologije u Srbiji. “Lepo je što je Muzej organizovao priliku da se to predstavi široj javnosti. Ujedno, ovo je bila prilka da se pomenu i time oda počast pionirima proizvodnje klasičnih rendgena u Nišu. Zajednički kontinuitet od 70 godina (kao jedini proizvođači na Balkanu) treba da bude referenca na ponos i našoj široj zajednici”.

Nikola Golović, angažovan u startapu koji se bavi mašinskom vizijom i veštačkom inteligencijom u domenu detekcije defakata proizvoda na proizvodnoj traci, istakao je – “ Značaj učešća u multidisciplinarnom timu koji je uspeo da razvije i plasira prvi digitalni rendgen, a u vreme kada je digitalna tehnologija na svetskom nivou bila u samom začetku i kada ga je u ponudi imalo samo nekoliko zapadnih proizvođača, od kojih smo u nekim segmentima bili čak i inovativniji. To vreme biće upamćeno kao evolucija klasičnih rendgenskih sistema ka digitalnoj tehnologiji, koja je po svojim posledicama među profesionalcima, bliska uticaju digitalnih kamera na naše svakodnevne živote”.

Aktuelni projekti kompanije Visaris obuhvataju istraživanje i razvoj veštačke inteligencije u saradnji sa evropskim univerzitetima i partnerima. Saradnja sa Muzejom nauke i tehnike u Beogradu rezultirala je značajnim izložbama posvećenim razvoju i primeni rendgenske tehnologije u Srbiji.