Pozivnica Sasa Montiljo
Sara Montiljo

“Godišnja doba” slikara Saše Montilja

Slikar Saša Montiljo otvoriće izložbu “Godišnja doba” u ponedeljak, 18. septembra u 20h u Galeriji “Nikola Radošević” (ulica Delijska br. 3). Postavka će biti aktuelna do 1. oktobra, svakog dana od 14-20 časova. Prema rečima istoričarke umetnosti Ane Kršljanin,umetnikovo slikarstvo usko je usmereno na prirodu, a u njegovom stvaralaštvu šuma zauzima posebno mesto.


Boja u Montiljovom stvaralaštvu izuzetan je simbolički element i ključni nosilac refleksije i emocije.

„Godišnja doba“ nose optimistične i jarke odbljeske nekih prijatnih i jakih emocija, ali sadrže i hladne plave i zelene tonove, nepristupačne i odbijajuće napalim snegom ukazujući možda na neku „tmurnu konotaciju“ koja se ugnezdila u srcu.

Jedna od konstanti autorovog stvaralaštva  je putovanje, proticanje i promena kao prirodan sled koji se ciklično odvija.

„Godišnja doba“ najslikovitije predstavljaju metamorfozu prirode koja prolazi kroz izumiranje i bujanje, odnosno jedinstveno putovanje materije koja menja oblik protokom vremena.

Montiljo nam jasno stavlja do znanja da se prepustimo promeni, uživamo u procesu rasta i da ne zaboravimo da učimo od prirode jer smo samo njen deo.

Ana Kršljanin, istoričar umetnosti *Nova akropola, Mitologija drveća, Gudrun Gutdeutsch, 2016. Str.11

Slikar Saša Montiljo rođen je 19. 5. 1978. godine u Beogradu. Slikarstvo je učio kod profesora Aleksandra Lukovića Lukijana. Član je ULUPUDS-a.