Aleksandar Zograf: Život u stripu

Izložba Aleksandar Zograf: Život u stripu biće otvorena 12. februara u 19h u Francuskom institutu, i trajaće do 29. marta. U toku izložbe, biće priređen i susret sa Zografom, kada će autor takođe potpisivati svoje albume. Datum susreta biće naknadno objavljen.

 Od 2007. godine, Francuski institut predstavio je brojne srpske strip autore čija dela objavljuju francuske izdavačke kuće. Strip izložbe u Francuskom institutu postale su prava beogradska marka. Stripove Aleksandra Zografa od 1999. godine u Francuskoj objavljuje izdavačka kuća L’Association (koja izdaje autore kao što su Sfar, Trondhajm, Berberian, Satrapi…), specijalizovana za nezavisni strip.

Zograf stvara veoma lično delo u vidu dnevnika u kojem predstavlja svoja iskustva, snove, ubeđenja. Izložba se sastoji od tabli objavljenih u Francuskoj u dve zbirke: Vestiges du monde / Polovni svet (2008) i Bons baisers de Serbie / Pozdravi iz Srbije (2000), kao i od dela objavljenih u kolektivnim albumima iz serijala Lapin. U okviru izložbe će, pored navedenog, ekskluzivno biti objavljene i table drugog albuma estiges du monde koji tokom 2014. godine izlazi u Francuskoj. Radi kompletnijeg uvida u Zografov opus, Francuski institut će predstaviti i nekoliko i ilustracija i tabli objavljenih za italijanske izdavačke kuće.