Uroš Predić

Uroš Predić savremena izložba: Digitalizacija kulturnog nasleđa

Uroš Predić u Galeriji Matice srpske

U mesecu obeležavanja značajnog jubileja – 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, uz podršku institucionalnog partnera OTP banke, otvorena je velika monografska izložba posvećena stvaralaštvu Uroša Predića, jednog od najvećih srpskih slikara.

Do kraja januara ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju više od 140 eksponata i to oko 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, portrete ovog slikara koje su naslikali njegovi prijatelji.

Uroš Predić
Uroš Predić

Pod pokroviteljstvom OTP banke, pored realizacije izložbe, izrađene su monografske publikacije među kojima je po prvi put odštampan i katalog na Brajevom pismu namenjen slepim i slabovidim osobama, strip za decu i film o Urošu Prediću koji se može pogledati u Galeriji, a biće prikazan na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine. Donacija banke omogućila je i nastavak rada na digitalizaciji umetničkih dela budući da je digitalizovan jedan ikonostas i svi crteži Uroša Predića u posedu Galerije Matice srpske, od kojih će neki na ovaj način prvi put ugledati svetlost dana.

Pod Galerijskim krovom izložena su umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana, pa samim tim ni dostupna široj javnosti.

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, biće predstavljena i Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, primeni savremenih tehnologija, kao i donaciji OTP banke, na izložbi su u digitalnoj formi dostupni i crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz edukativni program „Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić“ i kreativne radionice subotom, za mlade će se organizovati radionice „Predić kao strip junak“, a za osobe trećeg doba program „Predić u koferu“. Projekat „Uroš Predić za sve“ podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art.

Tokom trajanja izložbe, posetioci će moći da isprate i kvalitetan i sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja u 13.00 i 17.00 sati i predavanja stručnjaka petkom u 19.00 sati, od kojih će neka od njih biti prevođena na znakovni jezik. Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme „prošeta” izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.

foto: Mladen Sekulić