Dobrosav Zivkovic za Putujucu izlozbu reci e1414533521920

Ko su to bratučed, surdepač i šurnjaja?

Šta smo jeli pre nego što su postojale greni smit, modi i delišes jabuke? Odgovor ćete saznati uskoro, jer je otvaranje zanimljive izložbe o srpskom jeziku zakazano za 1. novembar u 19h u galeriji Uroboros.

Putujuća izložba reči predstavlja projekat posvećen srpskom jeziku i namenjen je najširoj javnosti. Jezik je proizvod i sastavni deo zajedništva ljudi. I upravo ova izložba se bavi jezikom kao nematerijalnom kulturnom baštinom.

Na izložbi će biti predstavljeno oko hiljadu reči i dvadesetak ilustracija. U okviru projekta sačinjena je baza jedinstvenih, novih i starih srpskih reči: zaboravljenih, manje korišćenih, lokalnih, izmišljenih, žargonskih, novih.

Na izložbi ćemo otkriti:

Koliko tačno postoji naziva za ovcu u srpskom jeziku? Šta smo jeli pre nego što su postojale greni smit, modi i delišes jabuke? Koji sve vetrovi duvaju u Srbiji? Ko su to bratučed, surdepač i šurnjaja? Ko su sededžika, zvezdobroj i mizoljče?  Na kakvim su (slatkim) mukama prevodioci fantastične književnosti?

Reči su na izložbi predstavljene u grupama, tako da omogućavaju posetiocima da osete i otkriju ona mesta na kojima je srpski jezik živ, kreativan i svež: priroda i odnos sa prirodom, porodični odnosi, karakterne osobine ljudi, hrana, igre, izmišljenice i kreativna upotreba jezika. Prikupljene reči poslužile su kao inspiracija umetnicima čiji su radovi postali sastavni deo ove izložbe.

Takođe, posetioci se pozivaju da doprinesu proširenju baze reči, ostavljajući na izložbi reči iz svog rodnog kraja, reči kojih se sećaju iz detinjstva ili nove reči, za koje su nedavno saznali. Prikupljene reči postaće deo sledećeg izdanja Putujuće izložbe reči.

Inače, prikazivanje Putujuće izložbe reči u beogradskoj galeriji Uroboros čini prvu fazu projekta, a namera je da u sledećoj fazi ova izložba gostuje u različitim sredinama u Srbiji: prikazujući prikupljene i sakupljajući nove reči.

,,Različitost, jedinstvenost ubrzano nestaje sa planete. Na globalnom, svetskom nivou dolazi do ujednačavanja kultura, načina života, jezika. Jezik, kao jedan od glavnih nosilaca nematerijalne kulturne baštine, direktno odražava stanje duha naroda koji ga govori. Sasvim je očekivano da srpski jezik, kao mnogi svetski jezici, preuzima pasivnu ulogu i da njegova stvaralačka moć slabi. Ovaj projekat je jedan od načina obnavljanje veze sa stvaralačkom moći srpskog jezika kroz istraživanje, prikupljanje, ilustrovanje lokalizama, arhaizama, žargona, izmišljenica, novih reči.’’ (autor izložbe Milja Vuković, istoričar umetnosti)

Deo izložbe čine i umetnički radovi grafičkih dizajnera Radomira Vukovića i Nikole Puzigaće, ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, slikarki Dunje Jung i Simonide Radonjić, strip autora Alekse Gajića, Reciklama nakita, muzičkog trija Trojica, fotografa Zorana Kokanovića i foto kolektiva Kamerades.

Takođe, biće organizovana i Mala jezička radionica (u subotu 8. novembra u 16.30 h, namenjena deci uzrasta od 6 do 10 godina) i tribina  Bisage u atačmentu, atačment u prilogu – o jeziku i promenama (u sredu 12. novembra u 20 h) na kojoj će govoriti Pavle Ćosić, lingvista i Mila Tucović, diplomirani psiholog.

Organizator izložbe je udruženje In Akt, koje se bavi razvijanjem dijaloga između umetnosti, kulture, društvenog razvoja i obrazovanja kroz inventivne i interdisciplinarne projekte. Ova izložba je realizovana uz stručnu pomoć profesora srpske književnosti, prevodilaca i bibliotekara.

Svi zainteresovani izložbu mogu posetiti od 1. do 15. novembra, u prostoru galerije Uroboros koja se nalazi u ulici Kralja Milana na I spratu (preko puta Beograđanke), i na inovativan način saznati i uživati u lepoti i kreativnosti našeg jezika.

tekst pripremila Saša Velimir