Nikola Burovac
Nikola Burovac, foto: Nebojša Babić

Televizijski i filmski producent Nikola Burovac: „Ključ je u dobroj priči“

Iako su holivudski hitovi ti koji se najčešće projektuju na velikom platnu, domaći igrani filmovi su i dalje oni koji podjednako pune bioskopske sale, a uvek su i posebna poslastica na filmskim festivalima. S druge strane, televizijski program zaokružuju, i popularizuju ga, igrane serije domaće produkcije, bez obzira na žanr. Da li onda domaći producent na čelu svojih filmskih ekipa imaju dovoljno kreativnih prilika i budžetskih mogućnosti za realizaciju projekata i razvoj esnafa? Ako bi odgovor bio potvrdan, da li to znači da ćemo uskoro gledati više domaćih naslova?

Da naše tržište, i pored toga što je malo, daje dovoljno prostora i kadra za kreativnost i proizvodnju ove vrste zabavnog i umetničkog sadržaja,  saznajemo od  televizijskog i filmskog producenta Nikola Burovac, koji nam na primeru produkcije „Innovative Production“, čiji je on osnivač i suvlasnik to i potvrđuje u praksi.

Producent Nikola kaže da je nova generacija reditelja vrlo pragmatična i brza, a da publika prepoznaje kada vidi dobru priču, pa nam u skladu s tim i ispred svog „Innovative Production-a“, najavljuje filmske hitove.

Nakon igranih serija “Mala supruga”, i telenovele „Igra sudbine“, Burovac nam danas predstavlja četiri filma u pripremi: jedan akcioni triler, zatim, društveno angažovan festivalski film, crnu komediju i urnebesnu komediju. Ove filmove režira većinom mlađi rediteljski tim, dok glumačku postavu čine poznata imena našeg glumišta.

LW: Sve više imamo stranih produkcija kod nas, pa tako naši filmski i televizijski radnici dobijaju još jednu šansu za posao. Međutim, zašto je važno da negujemo domaću produkciju pre svega?

Nikola Burovac: Mislim da bi domaća produkcija trebalo da nam bude na prvom mestu. Mi imamo izuzetno jaku i dijasporu, kako u Evropi tako i u Americi.

Lepo je što dolaze strane produkcije. Dobro je dok svi mogu da rade i da dobijaju šansu.

Dobro je pratiti i aktuelne, svetske teme, ali je važno da negujemo našu kulturu i tradiciju, da ne zaboravimo ono što čini našu istoriju, da što više obrađujemo te teme u filmu, i tako ostavimo trag generacijama koje dolaze. Mi ćemo raditi i film o Blagoju Jovoviću, što je od velikog nacionalnog značaja.

Za kratko vreme, od 2021. godine do danas, Burovac je sa svojom ekipom snimio 300 epizoda serijskog programa, a u planu su im i nove sezone, kao i četiri celovečernja filma. Telenovela„Igra Sudbine“ koja se emituje na TV Prva će brojati rekordnih 1000 epizoda, a uskoro počinje emitovanje nove sezone Male supruge koja će imati 100 epizoda.

LW: Vaša produkcija „Innovative Production“ postoji od 2021. godine. Od tad do sada, snimili ste oko 300 epizoda (Tri muškarca i tetka, Igra sudbine, Mala supruga). Da li to znači da za Vas i Vašeg kolegu Danijela Đurića nema slobodnih dana u nedelji?

Nikola Burovac: Apsolutno nema slobodnih dana u godini. Već treću godinu nisam stigao da odem ni na odmor. Skoro sam sa suprugom otišao na put, na dva dana, i prosto mi je bilo čudno, ali je i tada stalno zvonio telefon.

U jednoj sam mašini koja melje, radi i proizvodi. Neću da se žalim. U današnje vreme je stvarno privilegija da imate posla i energije da toliko možete da radite. Za mene su ove dve godine protekle prebrzo.

Sve se brzo dešava, i moram da kažem da sam ponosan na nas, na Đurića, mene i ceo naš tim koji broji više od 100 ljudi, i koji vredno i predano radi na svim našim projektima. Slobodno mogu da kažem da smo jedna od najbrže rastućih produkcija u regionu, i da smo na pravom putu da postanemo lideri kada su u pitanju serijski, filmski i televizijski program.

LW: Ljudi vole domaći film, domaće serije… što je jedno vreme baš nedostajalo u televizijskom programu. Šta je to što neki sadržaj čini gledanim?

Nikola Burovac: Temelj svega je dobra priča. Ako postaviš dobru priču, angažuješ dobre scenariste, a uz to glumce i reditelje, ti si pobedio. To je 70 odsto urađenog posla. I na kraju, vrhunska produkcija koja je danas vrlo dostupna.

Ipak, ključ je u dobroj priči. Ako toga nema, onda ni najbolja produkcija ne može da nadomesti dobar projekat, jer ipak publika na kraju sudi. Mi za sad imamo tu sreću da publika prepoznaje naše projekte, i da oni drže zavidne rejtinge.

Uskoro! Od akcije, preko trilera i psiho trilera, pa do parodije i urnebesne komedije: „Poslednji Strelac“, akcioni triler sa Ljubomirom Bandovićem, psiho triler „Skela“ čija je radnja smeštena u ženskom zatvoru, parodija „El boemo“ i urnebesna komedija „Šampanjac i bombonjera“.
svg%3E
Nikola Burovac, foto: Nebojša Babić

LW: Uvek je radost kada mladi stvaraoci imaju šansu za velike projekte. Tako i Vi upravo počinjete snimanje filma „Slobodni strelac“, s mladim rediteljem Goranom Nikolićem, koji je imao premijeru svog debitantskog filma „Heroji“ na poslednjem FEST-u. Recite nam nešto više o saradnji sa Goranom, i o samom filmu?

Nikola Burovac: Goran je izuzetan čovek i umetnik. Pretalentovan, energičan i pre svega veoma saradljiv. Mislim da je ova nova generacija reditelja vrlo pragmatična, brza, zna šta hoće… Doneli su neku novu, svežu energiju. Mene raduje što i Ljuba Bandović, i ostali glumci angažovani na filmu poštuju Gorana kao talentovanog reditelja, i što im je drago što će biti zajedno u toj priči. To je jedna od ključnih uslova za svaki projekat, da imate dobru saradnju i harmoničan odnos reditelja i glumaca. Mi je svakako imamo u ovom projektu, i verujem da će to rezultirati uspehom. 

LW: Takođe, u pripremi je još jedan film, opet s mladim rediteljem, Markom Jovičićem, čiju premijeru mjuzikla Crni leptir, inspirisanog muzikom Yu grupe,  smo imali na početku sezone u PNT-u. Ko je „El Boemo“?

Nikola Burovac: El Boemo je poznati špijun, boem, koji svoje penzionerske dane provodi u kafani koju je nazvao El Boemo. Tog glavnog junaka igraće Boda Ninković. Zatim, njegovu suprugu, koja je opsednuta telenovelama, igraće Sandra Bugarski. Između ostalih gledaće i našu „Igru sudbine“, pa će reći: „Vidite, ista sam ona Pančeta.“. (smeh)

Boemov kum Rajko, Rom po nacionalnosti, takođe poznati špijun, rešava da uda svoju ćerku, i tu kreće akcija…

Rajko na kraju umire. Pronalazi se njegov testament u kom piše da sve ostavlja onome ko ga je najviše voleo. E, tu počinje intermeco.

Biće to jedna urnebesna crna komedija s mnogo muzike – kafanskih hitova koje će izvoditi Ivan Kurtić, zatim, puno smeha i pomalo suza, intriga, zapleta i raspleta.

Snimanje kreće tokom leta sledeće godine.

LW: Radićete na proleće i društveno angažovani film „Skela“ o ženskom zatvoru, u kome je režija je poverena Milanu Karadžiću i Tei Puharić. Po čemu još će ovaj film biti poseban?

Nikola Burovac: Skela će biti jedan pravi umetnički, festivalski film.

Kada mi je Tea rekla da ima ideju za film o ženskom zatvoru, o tim ogoljenim likovima sa svojim teškim sudbinama, uslovima u kojima žive, životu bez slobode, bio sam fasciniran. Rekao sam to je to! Radimo film!

Brže-bolje smo krenuli sa izradom scenarija koji je poveren Branislavu Jankoviću, Tei Puharić i Mariji Todorović, koja je radila na filmovima “Ajvar” i “Toma”. Pobrali smo najbolje i srećan sam što ćemo imati jedan ovakav film.

Niko do sada se, na našim prostorima, nije bavio tom temom, i mislim da ćemo doneti jedno filmsko remek-delo.

LW: Planirate i snimanje urnebesne komedije „Šampanjac i bombonjera“, po uzoru na “Munje” i “Tri palme za dve bitange i ribicu”, filmove koji su predstavljali duh jednog vremena, jedne mladosti. Vi ste idejni tvorac ovog filma, pa verujem da su pomenuti naslovi imali uticaja na Vas, zar ne?

Nikola Burovac: Jesu, kako ne. Kada pogledate, dvadeset godina unazad, kada su nastale te komedije… one su i danas aktuelne i gledljive. To su kultni filmovi. Zato sam došao na ideju da i mi proizvedemo jedan takav film, urnebesnu komediju o najpoznatijem balkanskom žigolu.

Šampanjac i bombonjera je zapravo lozinka Ilije Gračanca zvanog Silni, kada kreće u akciju. Njega će igrati Maca Marinković. On je žigolo koji je bio sa više hiljada žena, ali u vreme korone i njegov posao doživljava krizu. Zadužio se, pa se razveo od žene, i posle teškog perioda, vraća se svom poslu.

Da li će mu to poći za rukom i šta će se sve dešavati, ostaje nam da gledamo u ovom ostvarenju. Uz fantastičnu glumačku ekipu, ovo će sigurno biti pravi filmski hit.

LW: Najzad, možda i najvažnije pitanje – koji su danas najveći izazovi kada govorimo o domaćoj produkciji, a da izuzmemo večito pitanje finansija? Da li ima dovoljno kadra, na primer, ili kreativnosti?

Nikola Burovac: Suština je u kreativnosti. Kao što sam već pomenuo, najvažnije je da imate dobru priču, scenario, glumce i reditelje. Ako to nedostaje, onda nijedna produkcija i budžet ne mogu da nadomeste dobar projekat. Mislim da nama to ne nedostaje, imamo odlične umetnike, ali ne možemo da ne pomenemo i budžete.

Mi smo mala zemlja, malo nam je govorno područje i mi ne možemo da se poredimo sa npr. Španijom, Francuskom i Turskom, a to svakako utiče na budžete.

Ono što je kod nas najvažnije i što negujemo jesu dobri odnosi u timu, i u umetničkom i produkcijskom. Kada imate tu sinergiju bez sujete, imate i perspektivu da uspete.