Mjuzikl "Crni leptir", Pozorište na Terazijama, Foto: D. Tonkovic

Novi domaći mjuzikl „Crni leptir“ inspirisan pesmama YU grupe

„Crni leptir“ je tročasovni omaž domaćem roku

Nedavnim koncertom u septembru na Tašmajdanu, bend YU grupa proslavio je pola veka postojanja. Krajem oktobra, čuveni rokeri i njihova muzička, ali i šira pozorišna, publika sagledaće stare hitove na jedan novi scenski i aranžerski način, u mjuziklu na Terazijama. Nazvana po jednoj od njihovih pesama, „Crni leptir“, muzičko-plesna predstava premijerno će biti izveden 28. i 29. oktobra, kao svojevrsni omaž domaćem roku, u Pozorištu na Terazijama. Na ovoj sceni, pozorišni život je takođe doživela i muzika Bore Đorđevića, Zdravka Čolića i Bajage.

Nova predstava, koja je inspirisana stvaralaštvom rokera Dragog i Žike Jelića, govori o ozbiljnim temama, o modernom vremenu i njegovim izazovima, ali i o ljubavi kao rešenju. Sve to je dočarano uz orkestar, dosta plesa i rokenrola, bluza, džajva… pa i boksa. Kako reditelj komada Marko Jovičić tvrdi, biće tu i suza publike.

Za mjuzikl „Crni leptir“ tekst je napisao Spasoje Ž. Milovanović (upravnik Narodnog pozorišta Niš), aranžman i orkestraciju radio je Miloš Branisavljević, a koreografiju Milica Cerović. Glavnu žensku ulogu u alternaciji igraju Srna Đenadić i Kristina Jovanović, a mušku Nikola Šurbanović i Vedran Borovčanin. Na 289. premijeri Pozorišta na Terazijama okrestrom diriguje stalni član ansambla dirigent Milan Nedeljković.

Mjuzikl "Crni leptir", Pozorište na Terazijama, foto: Tijana Janković-Jevrić
Crni leptir, konferencija za novinare; foto: Tijana Janković-Jevrić

Pored licencnih, brodvejskih i vestendovskih naslova, na Terazijama se izvode i domaći mjuzikli. Jedan od njih je i „Crni leptir“ po pesmama YU grupe, povodom čije premijere, direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja, na konferenciji za novinare, je rekao: „Ovim završavamo jedan opus koji je posvećen domaćoj rok sceni. Krenuli smo s „Lutkom s naslovne strane“, Bore Đorđevića, da bi smo nastavili s Zdravkom Čolićem “Glavo ludo”, a potom i s Bajaginim mjuziklom „S druge strane jastuka“. Nova premijera „Crni leptir“ je najmnogoljudnija predstava u Pozorištu na Terazijama do sada.“

Crni leptir
Crni leptir, glumac Nikola Šurbanović, Foto D. Tonkovic

Mjuzikl počinje pesmom po kojoj i nosi svoj naziv, dok se na pozornici pojavljuje scena boks meča u koreografiji usporenog pokreta. Zatim se nižu brojne koreografije koje se izvode u ritmu čak 27 numera YU grupe, u, doduše, nešto drugačije aranžmanu od onih koje smo čuli u originalu. O ozbiljnosti produkcije govori i činjenica da glumci menjaju do trideset kostima tokom tročasovnog izvođenja predstave „Crni leptir“.

Kako kreativni tim Pozorišta na Terazijama kaže, svi elementi u mjuziklu su prilagođeni dramaturgiji i dobro ispričanoj priči, bez koje nema uspešnog komada.

„Desio nam se jedan momenat, a to je kao da je YU grupa pisala pesme za ovu predstavu, a ne da smo mi pisali tekst po njihovim pesmama.

Teme ove predstave su emotivna veza bivšeg boksera, bodigarda atraktivne štićenice, isprepletana s odnosima između braće zainteresovane za istu ženu, prljavi tajkunski poslovi, pretnje preduzimača, ucene građevinske mafije zainteresovane za lokaciju bokserskog kluba i nesrećna smrt u ringu.

CrniLeptirTerazije 3
Mjuzikl “Crni leptir”, reditelj Marko Jovičić; foto: Tijana Janković-Jevrić

“Nismo išli na limunadu predstavu, išli smo na ozbiljnu dramu. Biće plakanja, to najavljujem i potpisujem krvlju svojom,“ izjavio je reditelj Marko Jovičić (predstave Ljubinko i Desanka, Ženska posla… filmovi Krug, El boemo…), na konferenciji za novinare.

O mjuziklu, čije su pripreme trajale četiri meseca, reditelj Jovičić je još rekao: “Publika će prvi put moći da vidi filmski scenario u pozorištu. U pitanju je fragmentarna dramaturgija, 49 vrlo kratkih scena u traju od minut do dva. Sama priča jako brzo teče i samim tim je zahtevna.”

Kako je orkestracija u mjuziklu proširena u odnosu na originalnu bendovsku postavu, koju čine dve gitare, bubanj, bas i vokal, aranžmani su morali da budu adaptirani kako za dramaturgiju tako i za orkestraciju, objašnjavajući proces rada na aranžmanu i orkestraciji rekao je kompozitor Miloš Branisavljević.

„Imaćemo gudače, trube, trombone, saksofone, naravno ritam sekcija bez koje je apsolutno nemoguće da ova muzika zvuči kako treba. Takođe biće i neke udaraljke i nekih klasičnih momenata, biće nekih džez momenata, nekih bluz momenata, koji su sastavni deo nekih momenata YU grupe i tog zvuka. Biće, naravno, i tvrd zvuk, kao što je i u originalu. Neke numere su, kao što sam rekao gospodinu Jeliću, prilagođene dramaturgiji. Na primer, napravljena je pesma da bude balada, iako u osnovni to nije bila, ili je bila balada, ali je bio tvrđi zvuk. Dinamično, i sve, naravno, prilagođeno dramaturgiji. Tekst i melodija – to je zadržano“, izjavio je Branisavljević, koji je diplomirao kao stipendista na američkom muzičkom koledžu Berkli, a čije je delo „Encore“ izvodila Beogradska filharmonija

CrniLeptirTerazije 2
Mjuzikl “Crni leptir”, Dragi Jelić; foto: Tijana Janković-Jevrić

U momentu održavanja konferencije, Dragi Jelić iz YU grupe nije još uvek imao priliku da doživi  muziku svog benda u novom aranžmanu i u spoju s glumom. „Jedva čekam da čujem to, zato što sam uvek voleo da svoje pesme čujem na drugačiji način. Uživaću na probi, jer veliki orkestar volim. Mi smo takva formacija, nas je samo četvorica. Inače stalno govorim da bih voleo da bar neke numere, koje smo radili, uradimo u nekom proširenom sastavu s duvačima ili gudačima. Sad sam i tebe, Miloše, upoznao, pa možda ćemo i sarađivati,“ izjavio je Jelić obraćajući se direktno Milošu Branisavljeviću, koji je radio aranžman i orkestraciju za mjuzikl “Crni leptir”.

Koreografkinja Milica Cerović, koja je bila angažovana na oko pet predstava na Terazijama, imala je za zadatak da svoje koreografije podredi dramaturgiji, ali i da odgovori na zvuk YU grupe, i tako za 27 numera, a o plesu u „Crnom leptiru“, ona kaže: “Tu ćete videti dosta džajva i rokenrola, što ste tiče plesnih stilova. Videćete jedan rasplesani scenski pokret i velike, rekla bih rokenrol žurke. Videćete i možda neke simbolične i začudne koreografije, koje su opet na muziku YU grupe, ali više odgovaraju dramaturgiji.

CrniLeptirTerazije 6
Mjuzikl “Crni leptir”, koreograf MIlica Cerović; foto: Tijana Janković-Jevrić

Milica se zahvalila asistentkinji Nataši Gvozdenović, Danilu Fatiću, kao i bokseru Luki Šumarcu, koji joj je mnogo pomogao s bokserskim numerama, što je za nju kao koreografa novina.

Novo izvođenje starih hitova osvojilo je i glumce, koji se slažu oko toga da su im omiljene numere YU Grupe postale pesme Autobus za raj i Pustinja.

CrniLeptirTerazije 4
Mjuzikl “Crni leptir”, glumica Kristina Jovanović, foto: Tijana Janković-Jevrić

„Petra Manojlović je lik koji nas dve igramo. To je devojka koja želi da spasi svet, koja hoće da donese neki red u svoje haotično životno okruženje, a beži od ljubavi. Misli da, ako nema ljubav, i ako se fokusira na posao, da će uspeti probleme da reši. Međutim, kako to već biva, bez ljubavi ne može ništa. Dešava joj se neočekivana ljubav s potpuno neočekivanim čovekom, koji je iz drugog sloja društva, i koji je potpuno na drugi način živeo, odrastao. Ono što ih spaja jeste ta neka dobrota, ti neki principi kojih se drže, moralne neke norme koje su divne, i koje pokazuju da i u svetu nekih zlotvora, ako ste dovoljno dobri i požrtvovani možete da spasete svet. I jedno drugom dušu, tom ljubavlju. Meni je to dovoljno da kažem da ova predstava kida,“ izjavila je glumica i pevačica Kristina Jovanović (Tri boje zvuka, Igra sudbine, Jedini izlaz…) koja, zajedno s Srnom Đenadić (Kolo sreće), s kojom deli glavnu ulogu Petre Manojlović, prvi put igra u mjuziklu.

Crni Leptir
Crni leptir, glumac Vedran Borovčanin, foto: Foto D. Tonkovic

Takođe, ovaj žanr je novo iskustvo i za glumca Vedrana Borovčanina (Kako ste?), u predstavi Aleksandar Dragin, a koji tim povodom kaže: „S obzirom na to da sam gledao mjuzikle, igrati u mjuziklu je sad već nešto drugo. Ono što se meni sviđa u ovoj predstavi je to što je u pitanju moderna priča koja se bavi modernim vremenom, tehnologijom, otuđivanjem… Međutim našli smo neki način da se vratimo nekim pravim vrednostima – odnosima među ljudima, prijateljstva, porodica, itd… što je najbitnije kakvo god vreme bilo i u kakvom god vremenu živeli.“

Predstava „Crni leptir“ biće izvedena pretpremijerno 26. i 27. oktobra, dani za premijerna izvođenja su 28. i 29. oktobar, a reprize 30. oktobra, 5. i 6. novembra u Pozorištu na Terazijama.

„U završnom smo procesu i trčimo ka cilju. Svi smo sad fokusirani na to da otkrijemo nešto tamo što smo želeli. Drago mi je i lepo u isto vreme, i nekako mi se spava. Spavaću posle 28. oktobra,“ šaljivo je zaključio glumac Nikola Šurbanović (Sportsko srce, Lljubav u Savamali..), takođe u glavnoj ulozi Aleksandra. 

U predstavi igraju i Arsenije Tubić, Vukašin Jovanović, Dimitrije Ilić, Igor Damjanović, Duško Radovič, Minja Petrović, Katarina Jovanović, Miljan Prljeta, Ana radivojević, Rok Radiša, Đorđe Kreća, Milan Antonić, Žarko Dimoski, Aleksandar Gligorić, Jelena Arsić, Barbara Milovanov, Katarina Jovanović, Minja Petrović, Ana Vučić, Andrijana Đorđević, Dušan Svilar, Mitra Mladenović, Teofora Tomačev, Milan Bosiljčić, Milan Gromilić, Marta Bogosavljević, Tanja Živković, Dragan Vujić Vujke, Ljubiša Dinčić, Nemanja Nikolić, Saša Đurašević, Teodora Petrović, Lazar Stanivuk, Miloš Filimonović, Petar Jovanović, Darija Petrić, Iva Arčaba i Sofija Čikić.

Mjuzikl inspirisan muzikom YU grupe traje tri sata, s pauzom, a zatvara ga popularna pesma „Čudna šuma“.