Segedin

Segedin: Vikend bundeve i Noć veštica

Vikend bundeve na Trgu Svetog Ištvana


Šesti po redu Vikend bundeve u Segedinu biće organizovan od 29. do 30. oktobra na Trgu Svetog Ištvana. Manifestacija je prvenstveno namenjena porodicama, a glavna atrakcija će biti rezbarenje bundeva, jedan od najpopularnijih običaja za Noć veštica, zakazana za subotu 29. oktobar.

Vikend će upotpuniti sajam zanata, a biće tu i jahanje ponija, minijaturna železnica, gumeni zamak, vrteška, ali i igra pravljenja džinovskih konstrukcija.

Širom sveta se 31. oktobra slavi Halloween ili Noć veštica. Naziv Halloween je nastao od All Hollow’s Eve što znači Veče svih svetih, a u pitanju je staro keltsko verovanje da se poslednjeg dana oktobra zemlja i nebo sjedinjuju, pa se duše mrtvih spuštaju na zemlju da posete svoje domove.

Predstave i koncerti će upotpuniti program, a za posetioce će se otvoriti i vodotoranj, popularno zvan “stara dama Segedina”. U pitanju je prvi vodotoranj sagrađen od armiranog betona u Mađarskoj, a izgrađen prema planovima Zielinszki Szilárda, prvog mađarskog doktora tehničkih nauka. U vreme kada je podignut 1905. godine, bio je to
najviši vodotoranj na svetu, dok danas služi i kao vidikovac odakle se pruža prelep pogled na grad i reku Tisu.

Kad ste već u Segedinu, nemojte propustiti da posetite Srpsku crkvu Svetog Nikole, Zavetnu crkvu, Sinagogu, palatu Reok, a možete se i okupati u Banji Ana ili Akvapolisu. U obližnjim čardama možete probati riblji paprikaš ili pikantnu riblju čorbu i zasladiti se u popularnim poslastičarnicama.

Na Noć veštica, deca vole da prerušena u mumije, duhove, veštice i druge avete idu od kuće do kuće i skupljaju slatkiše uzvikujući: “smicalica ili poslastica.”

Običaj kostimiranja potiče još od Kelta koji su smatrali da će se na taj način sakriti od duhova i veštica. Bundeva je zaštitni znak Noći veštica. Mnogi ljudi ukrašavaju svoje domove za ovaj praznik, a jedna od najčešćih dekoracija je bundeva u koju se stavi sveća, takozvani Džek O’Lantern.

Irska legenda koja se za njega vezuje govori o lukavom čoveku koji je uspeo da prevari đavola, ali zbog svoje škrtosti nije uspeo da uđe u raj, već je bio osuđen da luta po mraku između svetova. Izdubljena bundeva sa svećom bi trebalo da mu pomogne da nađe izlaz.