thumbnail Састав „ДУО ЕДИТ Фото Приватна архива

Ciklus koncerata “Muzikom kroz muzej”: Sastav “Duo Edit” večeras u Istorijskom muzeju Srbije

Najnovji koncert četvrte sezone serijala “Muzikom kroz muzej” biće održan večeras, 4. juna u 20 časova u Istorijskom muzeju Srbije, kada će nastupiti poznati sastav “Duo Edit”, koji čine čuvena violinistkinja Edit Makedonska i harfistkinja Gorana Ćurgus.

Umetničko udruženje “Unica Art” na čelu sa istaknutom violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević, svih ovih godina organizuje ove jedinstvene koncerte u privlačnom ambijentu Galerije Istorijskog muzeja, i zanimljivo je da su se nastupi održavali u tri različite prostorije same kulturne ustanove. 

Koncerti kao i uvek se realizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Poznato je da se svi koncerti snimaju i mogu se gledati na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, tako da će i nastup večeras biti emitovan odmah sutradan (5. juna).

Na programu 17. koncerta četvrte sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” su selektovane kompozicije autora –D’Ambrozija, Karozija, Hačaturjana, Feldkotera, Đenadera, Fostera, Hristića, Berštajna, Gadea i Lare, a kao prepoznatljiva osobina ovih nastupa, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

DUO EDIT

Program koncerta 4. juna je sledeći:

Kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije

A. d’ Ambrosio, Op. 6 – Canzonetta

E. Carosio – Ritorna (serenada)

A. Hacaturijan – veliki Adađo iz baleta SPARTAK (premijera)

Aug. Feldkotter – Balerina (španska igra)

V. Đenader – Mirne vode (Džez skica No.8)

S. Foster – Swanee River

S. Hristić – Rumunska igra (iz baleta “Ohridska legenda”)

L. Bertštajn – Tonight

J. Gade – Jalosie (tango)

A. Lara – Granada

DUO EDIT

Sastav “Duo Edit” je osnovan 2011. godine. Repertoar im je veoma raznolik, od virtuoznih dela, popularne klasike, evergrin muzike, kao i numera srpskih kompozitora, od kojih su neka nastala po narudžbini (Mirjane Živković, Vojkana Borisavljevića, Vladimira Đenadera).

Duo je do sada ostvario niz zapaženih nastupa i koncerata: na otvaranju Festivala harfe u Beogradu, festivalima “Tisin cvet” u Novom Kneževcu, “Maj mesec muzike” u Vranju, na Novogodišnjem festivalu u Sofiji, “Vrnjci” u Vrnjačkoj Banji , kao i u značajnim dvoranama Beograda – Atrijum Narodnog muzeja, Artget galerija – KCB, galerija SANU, Etnografski muzej, Narodno pozorište, ali i na Ubu, Pančevu, Paraćinu, Loznici.

Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije i SOKOJ, prepoznali su značaj ovog dua i doprinos koji daje očuvanju i negovanju srpske kulturne baštine.

Duo je objavio dva CD-a za diskografsku kuću “Edition Lilac”.

Učestovali su na Međunarodnom susretu violinista i na Republičkom takmičenju, te su se uvek isticali na polju kamerne i orkestarske muzike.

EDIT MAKEDONSKA

Violinistkinja Edit Makedonska je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je magistrirala iz oblasti violine i kamerne muzike u Plovdivu (Bugarska), gde je i bila angažovana kao asistent na Fakultetu za muziku i igru.

Takodje, Edit je dobila i diplomu solo pevanja u muzičkoj školi “Mokranjac“ u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji.

Kaov pedagog se afirmisala – radila je kao profesor violine u muzičkim školama „Josif Marinković“ i „Vladimir Đorđević“ u Beogradu, kao i profesor violine i čitanja sa lista na

Akademiji lepih umetnosti u prestonici.

Osim toga,  kao koncertmajstor iskustvo je sticala u Makedonskoj Operi i Baletu u Skoplju, u operama uVarni i Plovdivu, u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, dok je od 1980. godine do danas zaposlena uNarodnom pozorištu u Beogradu, gde je koncertmajstor.

Osnivač je Gudačkog kvarteta „Edit“ (2000) sa kim je nastupala na međunarodnim festivalima u Bugarskoj 2005. i 2006. godine.

Veoma je produktivna u koncertnoj aktivnosti, tako da je nastupe imala kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije, u Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Danskoj, SAD i Italiji (Pučinijev operski festival 2017. u Tore del Lagu).

Poslednjih godina vredna Edit je kao solista nastupala sa orkestrom Opere Narodnog pozorišta, umetničkim ansamblom ‘Stanislav Binički’, GO ‘Ljubica Marić’ i filharmonijom mladih ‘Borislav Pašćan‘.

Na sve to uspeva da se bavi i komponovanjem dečje muzike (pesme “Jabuka i leptir”, “Saša, ciganski pas”, muzika za knjigu “Bajka za decu” autorke princeze Jelisavete Karađorđević).

Umetnica Gorana Ćurgus je studirala harfu na FMU u Beogradu, gde je diplomirala i magistrirala. Već 20 godina je harfistkinja Opere Narodnog pozorišta, ali dugi niz godina bila je stalni saradnik Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra,

Simfonijskog orkestra RTS

Tokom karijere je osvajala specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“.

Nagradu „Zlatni Anđeo“ za najboljeg mladog muzičara u Srbiji dobila je 1994. godine.

U mnogim kreativnim izazovima, Gorana je bila član muzičko konceptualne grupe “Secondhanders” sa kojom je učestvovala u projektima – “Predstava za muziku” (2009), “Nežno, nežno, nežnije” (2011), “6 (ne tako) lakih komada” (2012), “Iritacije” (2013) i “Tri(p)biina” (2014).

Sa harfistkinjom Beogradske filharmonije, Milanom ZarićGorana Ćurgus premijerno je izvela 2015. Štokhauzenovu kompoziciju za dve harfe i glasove „Radost“.

U mnogim saradnjama, Gorana je sa koleginicom Vanjom Đorđević premijerno izvela “Sonatu za flautu i harfu” (2017) kompozitora Ivana Jevtića, sBorislavom Čičovačkim (muž prerano preminule kompozitorke Isidore Žebeljan), premijerno snimila “Sonatu za obou i harfu” Petra Stojanovića, u organizaciji Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine SANU.

Od 2015. do 2021. godine, muzičarka na harfi  bila je član autorskog tima Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO.

Od 2022. ona je član Umetničkog odbora Međunarodnog festivala “Isidora Žebeljan”.