HEROJI stills 4w

HEROJI Gorana Nikolića: Postignuta pravda za heroje neopevane u pesmama

Premijerno 27. februara u 20:30h u Domu omladine, u okviru programa FEST Fokus

Tekst: Dragana Daničić

Kako ispuniti vreme kada znaš daljinu beskraja?

Ratnik koji je preživeo Kosovsku bitku vraća se kući nakon završenog boja. Tokom svog putovanja sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju dalje zajedno u potrazi za utočištem. Kosovska bitka je najopevanija i najispredanija bitka u kojoj je naša zemlja ikada učestvovala. A priča filma HEROJI, sagledava taj istorijski događaj u njemu iz drugačijeg, intimnijeg ugla. Smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, ovo je priča posvećena svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama. 

Film HEROJI reditelja Gorana Nikolića doživeće svetsku premijeru na predstojećem 50. FEST-u. Film će biti premijerno prikazan 27. februara u 20:30h u Domu omladine, u okviru programa FEST Fokus.
HEROJI stills 1
Heroji

Emocija – to je ono što prožima ceo film. Iako je urađen bez dijaloga, on ovde uopšte ne nedostaje. Sve je precizno objašnjeno za one koji pažljivo gledaju. Glumci su vešto dočarali sve što je njihovim likovima ležalo na duši ili što im je mučilo svest. Bilo da su se služili facijalnom ekspresijom, pokretima, govorom tela ili ispuštanjem zvukova. Mladi Todor je iznenađenje. Tumačeći ulogu divljeg dečaka, on interpretira dete kakvo bismo i zatekli u datim okolnostima. Uspeo je da dočara dečiju razigranost i u najtežim trenucima, naivnost i lakoću njihovog uma da se nose sa nedaćama. 

Sistematično je prikazana posebna veza koju gradi sa Mladenovim likom ratnika. U nekoliko navrata se smeh prolomio salom jer je nemoguće ne simpatisati lik dečaka. Pomalo nemiran i nesnađen, može vrlo označavati i današnju dokolicu ljudi, te nametati pitanje: kako ispuniti vreme kada znaš daljinu beskraja? On traži saputnika, ratnik traži dom, ali na kraju niko ne bi istrajao u potrazi da nije imao društvo drugog. Sovilj je briljirao. Za snimanje su odlično odabrani prelepi predeli. Priroda kao da ima sopstvenu ulogu. Kroz film se oseća sva napetost junaka, žega koja ih opija, nemoć koja ih obuzima, ali i upornost zbog koje nada umire poslednja. Pomalo bizarno. Vrlo je lako saživeti se sa njima.

Pošto ovaj film ima malo drugačiji, intimniji, lucidniji, iskreniji, ljudskiji, ranjiviji odnos prema našoj istoriji, ja sam spreman na najrazličitija mišljenja i, kako je to inherentno ovoj sredini, podele, kao što bi i trebalo da bude sa bilo kakvim delom koje ima stav,  

kaže Goran Nikolić, kojem je ovo dugometražni rediteljski debi.

Radio je na ovom filmu od septembra 2018. godine.

U glavnim ulogama gledaćemo Mladena Sovilja i Todora Jovanovića. Narator filma je Žarko Laušević. Glumac Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Žarko Laušević nosio u filmu “Boj na Kosovu”.

Želim da svi osete moju ljubav i ljubav moje ekipe, kako prema filmu uopšte, tako i prema ovom narodu. Jer, ako nešto mogu da garantujem, to je da je ovaj film satkan od emocije, a nimalo kalkulacije. Zato je i trebalo toliko vremena da nastane. Jedva čekam da sa publikom podelim ovu čistu ljubav,

zaključuje reditelj Goran.
Ekipa filma HEROJIfoto FEST
Glumačka ekipa filma sa rediteljem Goranom Nikolićem na FEST-u; foto: FEST

Mentor na filmu je Stefan Arsenijević, koji je i sam imao premijeru na FEST-u, sa filmom “Strahinja Banović”. Originalnu muziku je uradila kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Ilustraciju za poster za film je radio Stevan Aleksić, naš ilustrator, vanredni profesor na Fakultetu za umetnost i dizajn i Fakultet savremenih umetnosti.

foto: PROMO