Promised Land 2

Film Obećana zemlja

Film Gasa van Santa „Obećana zemlja“ (Promised Land), sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi, posle uspešnog premijernog izvođenja na 41. Međunarodnom filmskom festivalu, od četvrtka, 4. aprila prikazivaće se u bioskopu Kolosej Multiplex, saopštio je distributer Cinefest.

Met Dejmon tumači lik Stiva Batlera, vrhunskog prodavca koji je sa svojom saradnicom Sju Tomanson (Frensis Mekdormand) poslat u ruralni gradić sa zadatkom da zaključi ugovor, ključan u ekspanziji njihove komapnije. U mestu koje je pretrpelo težak udarac posle ekonomske recesije, oni smatraju da će građani rado prihvatiti ponudu i njihovoj korporaciji dati pravo da na njihovoj zemlji traže prirodni gas i time gradu daju preko potrebne olakšice. Ono što je izgledalo kao lak posao, ubrzo se komplikuje kada prigovor uloži ugledni nastavnik Frenk Jejts (Hal Holbruk) i u gradu se iznenada pojavi predstavnik ekološkog pokreta Dastin Nobl (Džon Krasinski).

Originalni scenario za film napisali su Met Dejmon i Džon Krasinski prema priči Dejva Egersa.

Dejmon i Krasinski su se upoznali preko Džonove supruge Emili Blant i tokom jedne večeri Krasinski je pomenuo scenario i Dejmon je zainteresovao za tu priču. Ubrzo su zajedno počeli da rade na scenariju koji je imao radni naslov „Gold Mist“ (referenca na boju luksuznog automobila koji kupuju bogatiji farmeri).

„Obećana zemlja“ je međunarodnu premijeru imala na 63. Berlinskom filmskom festivalu gde je film osvojio Special Mention Award.