udar srece 04
Udar sreće, foto: FEST PROMO

FEST: Najnoviji, 50. po redu, film Vudija Alena na francuskom  

U 87. godini života, čuveni reditelj, Njujorčanin Vudi Alen snimio je svoj pedeseti film u Parizu, s francuskim glumcima, kompletno na francuskom jeziku, čime je ostvario svoj filmadžijski san iz mladosti, da snima evropski film. Romantična, crna komedija/triler “Udar sreće”, prepoznatljivog vudi-alenovskog šarma, nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Veneciji, trenutno se prikazuje i kod nas, i to na 52. FEST-u.

Iako je Vudi Alen već delimično snimao u Francuskoj filmove “Svi kažu volim te” i “Ponoć u Parizu”, njegov najnoviji naslov “Udar sreće” ili u originalu “Coup de chance” snimljen je u potpunosti u Parizu, i na francuskom jeziku, iako ga reditelj ne govori. Saradnju s glumci je, kako kaže, ostvario lako jer svi oni znaju engleski jezik. 

Udar sreće

Bogat, uspešan i zaljubljen bračni par, koji zbog preljube upada u mračna stanja, što ih dovodi do tragičnog razvoja događaja,  igraju nagrađivani glumci Lou de Laâge i Melvil Matthias Julien Poupaud. U stranim medijima ovaj film opisuju kao najduži vic o tašti, a nju upravo glumi nosilac brojnih glumačkih nagrada Valérie Lemercier.

Ovo je peti film u kome Vudi sarađuje sa čiuvenim, trostrukim oskarovcem, direktorom fotografije Vitoriom Storarom, poznatim po tome što je snimao, između ostalih, “Apokalipsu danas” i “Poslednjeg cara”. Zanimljivo je da je na poslednjem Festivalu autorskog filma, Storarov prvobitno student, a potom i njegov DIT, direktor fotografije Simone d’Arcangleo, gostovao u Beogradu sa svojim filmom “Doseljenici”.

Crna komedija “Udar sreće” je zabavan pogled vremešnih autora na to koliko sreća, dobra ili loša, igra presudnu ulogu u našim životima. Film se prikazuje, do kraja 52. FEST-a, do 3. marta, u gotovo svim festivalskim salama, a raspored projekcija po danima, pogledajte ovde. Nakon toga, biće i na redovnom bioskopskom repertoaru.