6. Koliko toliko 2014 koža drvo

Skulpture Zdravka Joksimovića

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

U Galeriji 212 biće predstavljeni novi radovi vajara Zdravka Joksimovića, jednog od najznačajnijih umetnika savremene likovne scene u Srbiji. Izložba će biti otvorena u utorak, 10. juna u 19h, a trajaće do 24. juna.

 Izložba će obuhvatiti skulpture nastale u periodu 2013,2014.godine u različitim materijalima, koža, drvo i metal, svojstveno autorovoj preokupaciji kombinovanja na prvi pogled nespojivih materijala u čvrstu likovnu celinu. Autor kroz, kako sam kaže, ličnu, intimnu scenografiju i čistu likovnost a sa finom ironijom tumači okruženje u kome živimo.

“Umetnost skulpture sam oduvek poimao i doživljavao kao jedinstven i celovit jezik sa kojim se, ako znate kako, o svemu može ponešto reći. I najsuptilnija osećanja preneti. Najdublja osećanja ne izlaze tako lako na površinu, ako nam je stalo do njih moramo da im pronađemo neki novi oblik koji ih štiti koliko mora i otkriva koliko može. Dok osećanja postoje život pulsira.Zato bavljenje umetnošću može biti lekovito, naročito bavljenje skulpturom, kojе kompletan čulni aparat održava budnim.“

Zdravko Joksimović je rođen 1960. na Buču, Crna Gora. Diplomske (1986.) i poslediplomske studije (1989.) završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek za vajarstvo, u klasi profesora Nikole Jankovića.Od 1992. radi kao profesor na Odseku za vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitinik je brojnih nagrada.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu: Beograd, Pančevo, Apatin, Kikinda, Novi Sad, Vršac, Ljubljana, Zagreb, Podgorica, Cetinje, Lisabon, Pariz, Grac, Budimpešta, Solun, Bratislava, Varšava, Kasteljon, Moskva, Amsterdam itd.

Dela mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Muzej Zepter u Beogradu, Muzej savremene umjetnosti u Banja Luci, Muzej mira u La Vall d’Uixó u Španiji.

Izveo je niz javnih skulptura u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više međunarodnih simpozijuma skulpture.

Živi i radi u Beogradu.