Ledeni svitac 3 foto Vladimir Markovic

Ledeni svitac ponovo na repertoaru Madlenianuma

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Posle devet godina, monodrama „Ledeni svitac“, ponovo će biti predstavljena na velikoj sceni pozorišta „Madlenianum“ u subotu, 8. februara. Predstavu je režirala Tanja Mandić Rigonat, a glavnu ulogu tumači Goran Jevtić.

Priča o vijetnamskom dečaku koga usvaja lekar srpskog porekla, u mnogo čemu ima biografski karakter. Nastala je iz istoimenog romana Vladana Radomana, nekadašnjeg lekara, koji je u stvarnom životu usvojio ovog neobičnog dečaka.

Dečak koji je azijatskog porekla, u novom okruženju doživljava kulturološke šokove. Živi u Francuskoj, poočim mu je Srbin, a on u sebi nosi nasleđe jednog dalekog sveta. Sve to što on „nosi na duši“ ispričano je u monodrami na jedan duhovit i čudesan način.

Glavnu ulogu tumači Goran Jevtić kome je ovo jedna od najdražih životnih uloga. Kako je sam rekao, za proteklih osam godina, on nikada nije sasvim izašao iz ovog lika. Lično je mnogo proučavao istočnjačku kulturu, upoznavao njihov jezik i običaje, te je ovom liku, dodao jednu novu, po njegovom mišljenju, drugačiju interpretaciju od nekadašnje.

Predstava je slojevita, prati odrastanje jednog dečaka, njegovu interakciju sa svetom koji ga u mnogo čemu zbunjuje. Postavlja nova pitanja, na koje svako od nas intimno odgovara. Suočava nas sa posledicama odrastanja, čestim životnim greškama, problemom rasizma, uči nas toleranciji…