Screen shot 2014 02 06 at 08.45.14

Premijera opere za mlade Ljubavni napitak

Premijera opere za mlade „Ljubavni napitak“, u režiji i dramatizaciji Tadije Miletića, biće održana 15. februar u 19.30h, na Velikoj sceni pozorišta „Madlenianum“.

Ljubavni napitak, opera Gaetana Donicetija, namenjena je deci i omladini. Biće predstavljena u skraćenoj verziji, uz klavirsku pratnju. Ona ima i edukativnu misiju kako bi se najmlađi upoznali sa ovim fantastičnim žanrom.

Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme i mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Na kraju, najvažnije je upoznati pravu ljubav, pronaći prave vrednosti u životu i potvrditi da život ima smisla jedino ako ga delimo sa osobom koju volimo.

U režiji i dramatizaciji Tadije Miletića, opera počinje velikom pijacom, gde se u žamoru i gužvi između ostalih stvari prodaje i sam ljubavni napitak. Režijskom koncepcijom se ukida tzv. „četvrti zid“ i, dramska radnja se odvija svuda, kao i okolo gledalaca. Umetnički rukovodilac projekta je dirigent Stanko Jovanović, uz klavirsku saradnju pijaniste Vladimira Gligorića. Legendarna arija „Una furtiva lagrima“ predstavlja jednu od najpoznatijih i najveličanstvenijih dela operskog stvaralaštva, a u izvođenju solista Vladimira Lalića i Tibora Hevešija dobija nov i mladalački polet.