Biseri 01

Biseri iz upravničkih fioka

Ciklus javnih čitanja još neizvedenih domaćih drama “Biseri iz upravničkih fioka”, koji je pokrenula Ustanova kulture Parobrod, nastavlja se nakon kraće pauze, 10. februara ojačan koproducentskim učešćem Doma omladine Beograda. Ovaj program u protekle dve godine prepoznat je kao jedna od retkih inicijativa čiji je primarni cilj podržavanja stvaralaštva mladih.

Drama, Nede Todorović “60 sekundi za čistiji Beograd”, u režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena u UK Parobrod u ponedeljak, 10. februara od 20h, uloge: Jelena Velkovski, Stevan Piale, Andrija Daničić, dirigent: Stevan Zekić i hor: Braće Baruh

“Biseri iz upravničkih fioka” i ove sezone nastavljaju da pronalaze tekstove koji postavljaju bitna društveno-angažovana pitanja ili pak predstavljaju autentičnu sliku kreativnih svetova novih, mladih autora koji tek stupaju na scenu savremenog dramskog pisanja u našoj zemlji. Drame čitaju profesionalni glumci, režiraju profesionalni reditelji. Naš cilj je da svako javno čitanje u što većoj meri bude nukleus buduće predstave kako bi upravnici pozorišta, dramaturzi, ljudi koji odlučuju koji će se tekstovi postavljati na reportoarima pozorišta, imali priliku da čuju ove tekstove i prepoznaju njihov značaj i repertoarski potencijal.

Novina u trećem ciklusu “Bisera” je pokretanje pratećih panel diskusija koja će se, inspirisane društvenim problemima obrađenim u izabranim tekstovima, održavati u svrhu još intenzivnijeg isticanja neminovne povezanosti umetnosti i društveno-angažovanog aktivizma. Verujemo da će nova sezona biti najposećenija do sada, jer će još aktivnije krenuti u misiju buđenja svesti o tome kako umetnosti, pre svega mladih autora, može i mora da pomogne jednom društvu da bude bolje, tolerantnije, svesnije kako stranputica tako i dobrih puteva kojima može krenuti. “Umetnost kao oruđe društvene promene” mogao bi biti nezvanični moto ove sezone “Bisera”.

Tekst, Nede Radulović “60 sekundi za čistiji Beograd” najbolji je mogući izbor da se otpočne ova sezona javnih čitanja. Tragično ubistvo Brisa Tatona poslužilo je kao pozadina na kojoj se, u vrlo modernoj i poetičnoj dramskoj strukturi, u kojoj je jedini pravi lik Hor huligana, obrađuje sav mrak ksenofobije koja je postala obrazac naše stvarnosti ali i mnogo dublje ponire u srž velike, razarajuće, nagomilane mržnje koja postoji u mladim ljudima spremnim da izađu na ulicu i ubiju nekoga jer je u bilo kom smislu drugačiji od njih. Nasleđe vremena koje smo preživeli, mračni pečat koji na omladinu utiskuje zatvoreno društvo u kom se frustracije gomilaju do kritične tačke ključanja, na uzbudljiv način prikazane su u ovom tekstu. Dramu će režirati mladi beogradski reditelj koji se već uspešno osvedočio u raznim eksperimentalnim formama koje spajaju dramski teatar i muziku, Aleksandar Nikolić.

Premijeru javnog čitanja pratiće i panel diskusija sa temom “Maloletničko nasilje i nasilje među navijačima fudbalskih klubova” na kom će govoriti niz eminentnih stručnjaka iz oblasti koje obrađuju ovaj fenomen, umetnika zainteresovanih za ovu temu ili koji su ovu problematiku već obrađivali u svojim delima, i zainteresovane publike podstaknute javnim čitanjem da iznese svoja mišljenja i uvide o ovoj temi.