PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA

Plavo je najtoplija boja: uspeh u Kanu

Pobednik prošlogodišnjeg festivala u Kanu, film Plavo je najtoplija boja, u javnosti je poznat kao jedan od najkontroverznijih, ali i najboljih filmova 2013. godine. Najveće dostignuće je svakako Zlatna palma u Kanu koja je prvi put u istoriji dodeljena reditelju i dvema glavnim glumicama – Lei Sejduks i Adel Eksarčopulos. Ž

Film je na programu 42. FEST-a u nedelju, 9. marta u 19,00 sati u Sava centru.

Miljenik kritičara, dočekan je sa stojećim ovacijama na premijeri, ali je i ovenčan brojnim nagradama, uključujući nagradu FIPRESCI žžirija u Kanu, Luj Delik nagradu za najbolji francuski film, nominovan je za dve BAFTA i tri Satelit nagrade. Iako nije nominovan za Oskara zbog greške u prijavljivanju, nominovan je za čak osam francuskih Oskara, tj. nagrada Cezar, i bio je u konkurenciji za Zlatni globus.

Žiri kojim je predsedavao Stiven Spilberg insistirao je da glumice zajedno sa rediteljem ponesu čast i obrazložio svoju odluku sledećim rečima: ,,Film je velika ljubavna priča koja je učinila da se svi osećamo privilegovano što smo u poziciji muve na zidu, što možemo da posmatramo kako se priča o snažnoj ljubavi i razornom rastanku razvija od početka. Reditelj nije ograničavao narativ i bili smo potpuno opčinjeni nastupima glavnih glumica, a posebno načinom na koji je reditelj posmatrao svoje likove i pustio ih da dišu.” Takođe, u kategoriji kojom dominiraju mušškarci, glumice su napravile pomak budući da je ovo tek drugi put u istoriji da žženska osoba osvoji Zlatnu palmu, pa makar i počasnu.