print1 e1419247577207

Ne tako davno…sugrađani

U okviru programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, od utorka, 23. decembra  na Kalemegdanu (kod fontane “Borba”) biće postavljena izložba “Ne tako davno…sugrađani”, koja će predstaviti članove Mlade Bosne i njihov život pre Sarajevskog atentata.

Na staklenim izložbenim postamentima biće prikazan njihov boravak u Beogradu. Njihove fotografije, delovi pisama i poruka, pokazaće kako su izgledali, gde su se sastajali i kakve su živote vodili Gavrilo Princip, Trifko Grabež, Nedeljko Čabrinović, Bogdan Žerajić i drugi pripadnici Mlade Bosne.

Jedna od dve sačuvane fotografije Gavrila Principa, koja ga ne beleži kao zatvorenika ili osuđenika, nastala je upravo na Kalemegdanu, gde je Princip svakodnevno boravio u prvoj polovini 1914. godine. Fotografija, na kojoj je Princip u društvu Trifka Grabeža i Đure Šarca, nastala je u maju 1914. godine. Poseban odnos prema Kalemegdanu, uz dnevne šetnje i okupljanja imali su i drugi pripadnici Mlade Bosne – Ivo Andrić, Vasa Čubrilović, kao i duhovni učitelj ove grupe mladih ljudi Jovan Skerlić.

Život mladobosanaca u Beogradu bio je veoma težak. Živeli su u neuglednim sobicama, ponekad i u napuštenim zgradama, pa čak i na smetlištima. Siromaštvo je bilo toliko da su neretko morali da prodaju lične stvari kako bi preživeli, uključujući i svoju najvredniju imovinu – knjige. Slobodno vreme provodili su u kafanama „Zlatna morunaˮ, „Žirovni venacˮ i „Zeleni venacˮ.

Izložba “Ne tako davno… sugrađani” deo je manifestacije “Pre sto godina – jedan grad Evrope” koju realizuje JP “Beogradska tvrđava”, povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Program se sastoji iz tri segmenta: život mladobosanaca pre atentata; početak njihovog delovanja i života u Beogradu; osuda i tamnovanje u Terezinu u Češkoj.

Izložba je realizovana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.