SRT 0888 e1421962741341

Kratka priča o Antihristu

Predstava Kratka priča o Antihristu, po delu Vladimira Solovjeva “Tri razgovora”, a u režiji Andraša Urbana, premijerno će biti izvedena 25. januara od 20h u Bitef teatru. Dramatrug je Jelena Bogavac.

Glumice: Marta Bereš , Aniko Kiš, Ana Marković, Danijela Petković, Suzana Lukić.

Muzičari: Danilo Tirnanić -bubnjevi, Ivan Mirković -harmonika, Nikola Dragović – violina

Predstava nastaje iz pozorišnog dijaloga koji se uspostavlja u odnosu na delo TRI RAZGOVORA , Vladimira Solovjova , te ” Razgovor Treći – Kratku povest o antihristu” – polemičkom filosofskom spisu iz 1900. godine, u kom pisac izlaže svoje viđenje apokaliptičke budućnosti čovečanstva. Približava se Pravoslavnom Svetom Predanju i tvrdi da će religije, među njima i razne hrišćanske konfesije, ujediniti antihrist, onaj koga Sveti Pavle naziva “čovekom bezakonja”.

Pozorišna predstava istažuje duhovnu SF stvarnost Solovljeva “Kratku povest o antihristu” u odnosu na duhovnu stvarnost našeg doba.

U filozofskoj dijaloškoj raspravi Solovjeva se sve postmoderne, jednodimenzionalne figure antihrista stavljene u politički kontekst dvadeset i prvog veka posmatraju kao preduslov za dolazak pravog Antihrista. Odnosno, smatra da, videvši jedno u drugom “antihriste” sukobljeni Istok i Zapad predstavljaju plodno tle za dolazak, i to u vidu velikog mirotvorca i usrećitelja čovečanstva a ne tek osvajača i državnika – globalnog vladara budućnosti koji će zaista biti “pali sin”.

Filozofska rasprava Solovjeva polazna je tačka pozorišnog istraživanja –koje je u prirodi pokušaja polemike sa definicijama pojma društvenog zla, u odnosu na institucionalno zlo, sistemsko zlo, te zlo i dobro u metafizičkom smislu ili definisano u ključu liberalno kapitalističke današnjice.

Prva repriza je 26. januara od 20h u Bitef teatru.