Martin Stranka, Češka, fotografija _Sanjari i ratnici_
Martin Stranka, Češka, fotografija _Sanjari i ratnici_

Proglašene najbolje fotografije Otvorenog takmičenja na SWPA 2019

Svetska organizacija za fotografiju proglasila je pobedničke fotografije Otvorenog takmičenja na Sony World Photography Awards 2019. Od rekordnog broja prijavljenih radova iz 195 zemalja, stručni žiri je izabrao i nagradio najbolje pojedinačne fotografije u deset različitih kategorija.Fotografije su dostupne na www.worldphoto.org/press.

Pobednici su:

 • Arhitektura: Filip Sarfati, Francuska, fotografija „Toplotni talas“
 • Kultura (podržao Culture Trip): Pan Jianhua, Kina, fotografija Senka igre lutaka”
 • Kreativna kategorija: Martin Stranka, Češka, fotografija „Sanjari i ratnici”
 • Pokret: Kristi Li Rodžers, SAD, fotografija „Harmonija”
 • Pejzaž: Hal Gejdž, SAD, fotografija „Panjevi, jezero Alder, reka Niskuali, Oregon”
 • Svet prirode i divljina: Trejsi Lund, Velika Britanija, fotografija „Podvodni ganet”
 • Portret: Ričard Anset, Velika Britanija, fotografija „Grejson Peri – rođenje”
 • Mrtva priroda: Rejčel Ji Lam Lai, Hong Kong SAR, fotografija „Božur i lišće”
 • Ulična fotografija: Karol Parija, Francuska, fotografija „Otvoreni toalet”
 • Putovanje (podržao Eurostar): Nikola Boaje, Francuska, fotografija „Žena u venčanici”

Pobednici dolaze iz velikog broja različitih zemalja sa različitim iskustvom, pa tu spadaju fotografi koji se profesionalno bave ovim poslom, fotografi koji su nedavno prešli iz drugih struka, kao i entuzijasti. Nagrađeni fotografi u okviru Otvorenog takmičenja osvojili su po 5.000 američkih dolara i takmičiće se za prestižnu titulu Fotograf godine. Pobednik će zajedno sa pobednicima Profesionalnog takmičenja biti proglašen na ceremoniji dodele nagrada u Londonu 17. aprila.

Program Nacionalnih nagrada – podrška za lokalne talente

Objavljena su i imena dobitnika Nacionalne nagrade na Sony World Photography Awards 2019. Sedmu godinu zaredom, program Nacionalnih nagrada demonstrira posvećenost Svetske organizacije za fotografiju i kompanije Sony negovanju fotografskih talenata, prepoznajući rad lokalnih fotografa i promovišući ga na globalnom nivou. Sa pobednicima iz Mjanmara, Perua, Meksika i Vijetnama, Nacionalne nagrade nude jedinstvenu priliku svim fotografima da prikažu njihov rad. Kompletnu listu dobitnika Nacionalnih nagrada možete pronaći na www.worldphoto.org/2019-national-awards.

Nagrade i priče o uspehu

Svi pobednici Otvorenog takmičenja i dobitnici Nacionalne nagrade dobijaju najnoviju digitalnu opremu za snimanje kompanije Sony. Osim toga, pobednički radovi biće objavljeni u Knjizi nagrada za 2019. godinu i predstavljeni u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2019 u Londonu od 18. aprila do 6. maja, nakon čega će radovi biti predstavljeni na međunarodnoj turneji u Italiji, Nemačkoj i Japanu.

Priznanje u okviru Otvorenog takmičenja i Nacionalna nagrada mogu da promene život fotografa. Veliki uspeh prošle godine ostvario je peruanski fotograf Pedro Jarkue Krebs, koji je ušao u uži izbor Otvorenog takmičenja u kategoriji „Divljina“ i osvojio Nacionalnu nagradu za Peru. Zatim je dobio i druge prestižne međunarodne nagrade, a o njemu su pisali mediji širom sveta. Pedro je ove godine opet prepoznat na takmičenju, našavši se u užem izboru u kategoriji „Svet prirode i divljina”.

Osnovano od strane Svetske organizacije za fotografiju, međunarodno priznato Sony World Photography Awards takmičenje jedno je od najvažnijih na globalnom fotografskom kalendaru. Ovo takmičenje sada beleži dvanaest godina saradnje sa glavnim sponzorom – kompanijom Sony i sastoji se od ukupno četiri takmičenja:

 • Profesionalnog (najbolja serija radova od 10 fotografija),
 • Otvorenog (najbolja pojedinačna fotografija),
 • Studentskog (za akademske institucije), i
 • Takmičenja za mlade (za fotografe uzrasta od 12 do 19 godina).

Dvanaesto izdanje takmičenja zabeležilo je rekordnih 326,997 prijava fotografa iz 195 zemalja, predstavljajući neke od najboljih savremenih fotografija na svetu nastale tokom prošle godine.

Izvor: WorldPhoto.org