fbpx

Dan šesti

Monumentalni roman o Prvom svetskom ratu i povlačenju srpskog naroda i vojske preko Albanije – “Dan šesti” Rastka Petrovića u izdanju IK PLato.

Iako nastanak ovog romana i njegov književni i umetnički senzibilitet i karakteristike pripadaju međuratnom periodu, on je “svetlost dana” ugledao tek šezdesetih godina, pa i nakon toga život i sudbina ovog romana nisu bili svetli.

Platoovo izdanje “Dana šestog” urađeno je prema prvom, Nolitovom, izdanju iz 1961. godine sa pogovorom Milana Dedinca i bibliografskom beleškom Marka Ristića.

Predgovor za ovo izdanje napisao je Dr Predrag Petrović, docent Filološkkog fakulteta u Beogradu.

[su_box title=”Rastko Petrović”]Rastko Petrović (1898–1949) bio je srpski književnik, teoretičar umetnosti, slikar i diplomata, jedan od najvažnijih predstavnika međuratne avangarde. Kao gimnazijalac preživljava albansku golgotu i preko Krfa odlazi u Francusku. U Parizu se druži sa Pikasom, Bretonom i Elijarom. Bogata iskustva i evropske umetničke tendencije ubrzo će preneti na domaću književnu scenu. Autor je žanrovski izuzetno raznovrsnog opusa koji je u znaku stalnog stvaralačkog eksperimenta i prevazilaženja svih konvencija. Najvažnija dela su mu: roman o životu starih Slovena „Burleska gospodina Peruna Boga Groma“ (1921), zbirka pesama „Otkrovenje“ (1922), poema „Vuk“ (1923), putopis „Afrika“ (1930), romani „Ljudi govore“ (1931) i „Dan šesti“ (1961). [/su_box]

More Stories
Turski filmovi pred beogradskom publikom