20196746 10211697797899541 1901420293 n

Sjajan na testovima BenQ PD2710QC monitor

Ozbiljni monitori, dizajnirani za profesionalce i korisnike koji obavljaju kompleksne poslove i dalje su veoma traženi, šta više stručnjaci procenjuju da će u najskorijem vremenskom periodu profi monitori biti jedina prava i vredna zaostavština desktop mašina. A kako bi drugačije i bilo, kada od kvaliteta slike koji oni daju zavisi sve! Kompanija BenQ jedan je od vodećih proizvođača profesionalnih monitora za različite namene i svoju snagu na tržištu trenutno brani sa par vrhunskih modela, među kojima je svakako najzanimljiviji monitor oznake PD2710QC koji detaljnije predstavljamo u redovima koji slede.

Atraktivan

BenQ je sa ovim monitorom u vizuelnom pogledu otišao daleko ispred svih svojih rešenja. Jednostavne linije svakako dominiraju PD2710QC monitorom, međutim ono što ga čini drugačijim jeste posebno dizajnirano postolje koje je neka vrsta doka i koje se napaja iz posebnog izvora. Sa druge strane kvalitet izrade je apsolutno iznad proseka, čak je toliko iznad rešenja iz najviše klase da se to odmah oseti po otvaranju monitora i postavljanju na radni sto. Proizvođač je svakom detalju posvetio maksimalnu pažnju izradi, a ponajviše finišu koji je jedinstven za klasu u kojoj se nalazi ovaj monitor. Dobra stvar kod PD2710QC monitora jeste ta da mu je postolje podesivo po visini, ali i po tome što ima fin nagib kojim korisnik može sebi da lepo pozicionira displej. Tu je i Auto Pivot funkcija kojom se ekran može lako zarotirati i koja generalno omogućava lako pozicioniranja monitora iz Landscape u Portrait položaj.

Superioran

A sada da vidimo harverske specifikacije PD2710QC monitora. Kao što je već napomenuto monitor je baziran na IPS panelu poslednje generacije kome je operativna rezolucija 2560×1440 piksela. Reč je o panelu koji se pokazao najboljim za rad u grafičkim, CAD, foto i video editing programima, ali i generalno radu sa multimedijom. Istina, odziv tečnih kristala (5ms(GtG), 14ms) na ovom monitoru nije previše reprezentativan, ali svi IPS paneli generalno imaju taj problem/nedostatak koji se nekako anulira kroz savršenu sliku i besprekornu reprodukciju boja. Uglovi vidljivosti kod ovog monitora postavljeni su na 178/178‎ stepeni, dok je nativni (prirodni) kontrast 1000:1, a dinamički 20M:1. Povezivost mu je još jedna od jačih strana, pogotovo ako se uzme u obzir da PD2710QC monitor poseduje USB-C konektor preko koga se može povezati sa novim MacBook Pro računarima i profi notebook-ovima u cilju strimovanja slike najvišeg kvaliteta.

Sjajan na testovima

Fizički i hardverski ovaj monitor ide bar dva koraka ispred konkurentskih rešenja i to je jasno kao dan, međutim ono što njega podiže na najviši mogući nivo jeste kvalitet slike koji daje. Malo je reći da je reprodukcija boja vrhunska – savršena je, sa druge strane detaljnost je toliko dobra da je par novih testova za monitore istom dalo jako visoke ocene na ovom polju i prosto ga lansiralo u orbitu među najbolje monitore koji se nalaze na tržištu. Vidljivost po uglovima mu je još jedan argument plus, posebno ako se uzme u obzir da je PD2710QC monitor maksimalno optimizovan da u svakom delu svog displeja besprekorno prikaže sliku i na taj način korisniku donose jedno novo vizuelno iskustvo.

Da sve ovo ne bi bile samo pisane reči tu su Altona testovi koji se koriste za merenje prirodnosti boja, njihovu zasićenost i naravno detaljnost. Po poslednjoj verziji Altona testova ovaj 8-bitni IPS panel odnosi nekih 91% skora kada je reprodukcija boja upitanju. a sam test kaže kako je većina nijansi zelenih, crnih, plavih i sivih tonova apsolutno besprekorno prikazana na ekranu. Slična je priča i kada je reč o crnim nijansama, tj. crno-belom prikazu spektra koji je za mnoge monitore visoke klase poseban izazov. Konkretno u skoru od 93% teško da neko na ovom polju može da parira PD2710QC monitoru. 3D i brojni grafički testovi dodatno govore o superiornosti ovog monitora ističući detaljnost kao nešto što ga čini drugačijim i jedinstvenim, a to isto govore i benchmark testovi koji slikaju kvalitet prikaza 2K i 4K video sadržaja.

Sa korektnom cenom

Sa preporučenom maloprodajnom cenom od oko 100.000,00 dinara (konkretno, 97.199,00 dinara) PD2710QC u ovom momentu predstavlja najbolju moguću investiciju u jedan vrhunski IPS monitor. On je savršeno oruđe za svakog grafičara, CAD majstora, dizajnera, arhitektu i video montažera. Fotografi na njemu mogu da uživaju u besprekorno verno reprodukovanim bojama, odličnoj detaljnosti i sjajnoj vidljivosti iz svakog ugla – njihove slike su na ovom displeju prave, bez potrebe za ulepšavanjem i doterivanjem. Uostalom, ako nama ne verujete Altona i svi priznati grafički testovi su ovom monitoru dali visoke skorove čime su ga jasno preporučili svima kojima je slika ultimativno važna u poslu i gde je svaki detalj bitan! Zaključak je jasan – ovo je top profi monitor po realno veoma korektnoj ceni!

Cena (sa PDV-om): 97.199,00 dinara

Kontakt:List