hor e1410556643134

Koncert Hora „Braća Baruh“ i Jevrejskog kamernog orkestra

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, Srpsko-jevrejsko pevačko društvo “Braća Baruh” i Jevrejski kamerni orkestar održaće koncert u nedelju, 14. septembra u 20h, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Ulaz je slobodan!

Hor “Braća Baruh”, smatra se najstarijim jevrejskim horom na svetu. Nastao je 1879. godine, pod nazivom “Srpsko jevrejsko pevačko društvo”. Današnje ime nosi kao uspomenu na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice iz Beograda, stradale početkom Drugog svetskog rata. Koliko je ovaj hor značajan govori i činjenica da su ga vodila velika imena iz istorije muzike kao što je Stevan Mokranjac, Josif Marinković, Stevan Hristić…

Na koncertima Srpsko-jevrejskog pevačkog društva učestvovali su Dušan Cvejić, Breda Kalef, Ðurđavka Čakarević, a u savremenom repertoaru Jadranka Jovanović, Slavoljub Kocić, Živojin Ćirić…

Jevrejski kamerni orkestar čine 15 profesionalnih muzičara.

U prvom delu koncerta, orkestar će publici predstaviti dela poznatih jevrejskih i svetskih kompozitora koji su inspiraciju pronašli u jevreskoj tradiciji i nasleđu. Moći će da čuju kompozicije Feliksa Mendelsona, Dariusa Mijoa, Karla Štamica.

Hor će u drugom delu koncerta izvesti  kompozicije a capella, nakon čega će mu se pridružiti orkestar sa jevrejskim tradicionalnim i popularnim melodijama u jedinstvenim aranžmanima Vladimira Uratarevića.

Dirigent koncerta je Stefan Zekić.