Историјски музеј Србије Фото Ненад Бељинац
foto: Nenad Beljinac

ČETVRTA SEZONA CIKLUSA KONCERATA „MUZIKOM KROZ MUZEJ” U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE 

KONCERT VIOLONČELISTE ĐORĐA MILOŠEVIĆA UZ KLAVIRSKU SARADNjU BOJANE DIMKOVIĆ

Koncert violončeliste Đorđa Miloševića uz klavirsku saradnju Bojane Dimković, biće održan upetak, 19. aprila (20.00h) u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu, u okviru četvrte sezone čuvenog ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

thumbnail Виолончелиста Ђорђе Милошевић и пијанисткиња Бојана Димковић Фото Кшиштоф Шумањски
Đorđe Milošević i Bojana Dimković, foto: Kšištof Šumanjski

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” čiji je predsednik istaknuta violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, stoje iza ovog uspešnog projekta koncerata klasične muzike, a serijal uvek podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

ALEKSANDRA DIMITRIJEVIC 1
Aleksandra Dimitrijević

Na programu su kompozicije Johana Sebastijana Baha, Alesandra Marčela, Domenika Gabrijelija, Frančeska Đeminijanija, Antonija Vivaldija, Fransoa Kuprena i Marena Marea. 

Pored navedenih autora, kao prepoznatljiva karateristika koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Publika koja ne stigne u petak od 20.00h na koncert, biće u mogućnosti da naknadno pogleda snimak online na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, gde se nalazi kolekcija apsolutno svih nastupa prethodnih sezona ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Podsetimo, projekat je započet u doba pandemije korona virusa 2020. godine i tada su se koncerti održavali bez publike, usled strogih mera zbog epidemije, tako da su nastupi snimani i prikazivani online za ljude kod kuće. 

Program koncerta 19.04. je sledeći:

1.” Župljanka” – iz notnog arhiva Istorijskog muzeja Srbije

2. J. S. Bah/Alesandro Marčelo

Adagio iz koncerta za Obou BWV 974

(transkripcija za violončelo i klavir Orfeo Mandoci)

3. Domeniko Gabrijeli

Sonata za violončelo i baso kontinuo br.1 u Ge-duru

Grave – Allegro – Largo – Presto

4. Frančesko Đeminijani

Sonata za violončelo i baso kontinuo Op. 5/2 u de-molu

Andante – Allegro – Adagio – Presto

5. Antonio Vivaldi

Sonata za violončelo i baso kontinuo RV 40 br. 5 u e-molu

Largo – Allegro – Largo – Allegro

6. Fransoa Kupren

Koncertni komadi

(transkripcija za violončelo i klavir Pol Bazler)

Prélude – Siciliène – La Tromba – Plainte – Air de Diable

7. Maren Mare

Marš i arija za mornare iz opere Alkiona

(obrada za violončelo i klavir)

Biografije dvoje muzičkih umetnika:

ĐORĐE MILOŠEVIĆ

Violončelista Đorđe Milošević (45) rodjen je u Beogradu gde je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU). 

Bio je stipendista Ministarstva kulture i obrazovanja Luksemburga gde se usavršavao na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu.

 Tokom školovanja violončelista je bio dobitnik mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a nastupao je na raznim koncertima i festivalima u zemlji i širom Evrope: Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Rusija, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Belgija, Švedska.

 Od 2004. godine Milošević redovno nastupa na baroknom violončelu na kome prezentuje baroknu muziku na veoma autentičan način. 

Poslednjih godina intenzivno se bavi i izvođenjem dela savremenih srpskih kompozitora gde je ostvario veliki broj premijerno izvedenih dela domaćih autora komponovanih za violončelo.

 Takođe, Đorđe Milošević je realizovao trajne zapise za potrebe Radio-televizije Srbije, kao i audio zapise u inostranstvu, od kojih se izdvajaju snimci za ERT i European Broadcasting Union. 

Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS). 

BOJANA DIMKOVIĆ

Pijanistkinja Bojana Dimković vodi veoma svestranu raznoliku karijeru kao umetnica na klaviru,čembalistkinja i kamerni muzičar. Kao traženi partner često sarađuje sa pojedincima i ansamblima. 

Zaposlena je na FMU u Beogradu na poziciji umetničkog saradnika u okviru Polinstrumentalne katedre.

Veoma je koncertno aktivna tako da njeni angažmani uključuju izvođenja u Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Poljskoj i na Islandu, ali i na festivalima Čeltenam, Oksford lider, London Hendl, Festivalu Poljske muzike u Krakovu, Ljubljanskom i drugim.

 Kao solista Bojana je nastupala sa sastavom “Die Kolner Akademie”, orkestrom Radija televizije Srbije, “Gudačima Svetog Đorđa”, ansamblima “New Trinity Baroque” i “Metamorfozis”.

Kao aktivni ljubitelj nove muzike, Bojana je član dua sa violončelistom Đorđem Miloševićem, tako da je njihova misija da im se izvođačka aktivnost u velikoj meri fokusira i bazira na promociji srpskih kompozitora. 

Takođe, Bojana Dimković je član i osnivač “Šumanjski/Dimković dua” sa baritonom Kšištofom Šumanjskim koji svojim programima publici predstavlja neotkrivena i zaboravljena dela. 

Nakon završetka školovanja u Persl školi za muzičke talente, osnovne i višestruke master studije završila je na akademiji “Guildhall School of Music and Drama” u Londonu, dok je doktorirala na FMU.