Skulptura - Henri Mur
Skulptura - Henri Mur

Izložba koja se ne propušta: Henri Mur – grafičar

U atriumu Narodnog muzeja do 31. oktobra biće predstavljena izložba grafika i skultpura čuvenog engleskog umetnika Henrija Mura pod nazivom Henri Mur – grafičar. Ovu izložbu omogućili su British Council-а,  Narodni muzej u Beogradu i Banka Intesa.

Izložba “Henri Mur – grafičar” koncipirana je kao putujuća izložba i predstavlja presek rada Henrija Mura od 1934. do 1984. godine, kojom dominira njegov prepoznatljiv stil i izraz.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešokvić, na konferenciji za medije, podsetila nas je da je Henri Mur 1975. godine postao član Srpske akademije nauka i umetnosti. Prvi put je u Beogradu izlagao pre 60. godina u Narodnom muzeju, zatim 1989. godine i danas ponovo u Narodnom muzeju upravo u godini velikog jubileja ove ustanove – stosedamdesete godišnjice postojanja.

Inače, British Council je zaslužan za popularizovanje Murove umetnosti širom sveta i iz čijeg bogatog umetničkog fonda sva dela ove izložbe i potiču. Na pedesetu godišnjicu od kada je osnovan British Council 1984. Mur je poklonio preko dve stotine svojih najboljih grafika kolekciji ove organizacije Muzej bez zidova, istakao je direktor British Council-a za zapadni Balkan Toni O’Brajan. Takođe, gospodin O’Brajan govorio je o Henri Muru kao kreativnom geniju i inspiraciji širom sveta, a napomenu je i našu izuzetnu privilegiju da izložimo njegova dela, i ojačamo položaj kulture u društvu.

Direktorka sektora za marketing i komunikacije i vršilac dužnosti direktora Sektora za upravljanje segmentom klijenata fizičkih lica Banka Intesa Maja Kolar naglasila je da, između ostalog, ova banka svoju posvećenost zajednici iskazuje i kroz očuvanje kulturnog nasledja, dugoročnog ulaganja u razvoj kulture , kao i promociju njenih vrednosti i podršku kulturnoj razmeni. Otuda i naša želja da pomognemo realizaciji ovog dogadjaja, istakla je, i vera u kvalitet kao i da se najbolje stvari dešavaju u sinergiji i saradnji.

Kustos Zbirke crteža i grafika stranih autora Narodnog muzeja  i stručni konsultant ove izložbe Dragana Kovačić ističe da je Henri Mur tragao za opštim momentima čitavog društva, svoj izraz je temeljio na različitim kulturnim i civilizacijskim tradicijama (Inke, Egipat.. ) čime je upravo njegov rad sinhronizovan sa dubokim sazvučjima umetnosti starih civilizacija. Paralelno sa skulpturom Henri Mur od 1931. godine bavi se i grafikom i crtežom. Grafiku dođivljava kao polje istraživanja i neposrednog rada u njemu. Najveći broj radova izveden je u bakropisu, suvoj glini i akvatinti, kao i litografiji. Ukupno je realizovao sedamsto devetnaest grafika. Njegova grafika je sublimirala i crtez i skulpturu, upravo čini simbiozu njegovog dela. Centralna tema čitavog njegovog opusa je ljudska figura.

Na konferenciji je prisustvovao i Dejvid Micinson (David Mitchinson), nekadašnji direktor Fondacije Henrija Mura i umetnikov lični prijatelj, koji je napisao i brojna dela među kojima su „Grafička dela Henrija Mura“ (Henry Moore Graphic Work), „Slavljenje Mura“ (Celebrating Moore), „Hogland: Dom Henrija i Irine Mur“ (Hoglands: The Home of Henry and Irina Moore).

Bojana Boric Bresokvic, Toni O Brajan, Maja Kolar
Bojana Boric Bresokvic, Toni O Brajan, Maja Kolar

Ovim povodom pozivamo i vas na izložbu jednog od najznačajnijih umetnika XX veka. Cena ulaznice je 200 dinara.

Ilustracija: Narodni muzej; Foto galerija: Vladimir Jevrić