Ilustrifest

Dejan Kralj najbolji ilustrator ovogodišnjeg Ilustrofesta

Otvoren četvrti Festival ilustracije – „Ilustrofest“

Sinoć je u prisustvu velikog broja mladih umetnika i kreativaca, na Beogradskoj tvrđavi (Savsko šetalište), otvoren četvrti Festival ilustracije – „Ilustrofest“, koji će trajati od 15. do 22. jula, u organizaciji Aha magazina i pod generalnim pokroviteljstvom Banke Poštanska štedionica. Partneri ovogodišnjeg Festivala su: JP Beogradska tvrđava, JKP Pijace, Triglav osiguranje, Zepter International i DexyCo izdavaštvo.

Nagradu za najbolje ilustracije knjige, dobile su ravnopravno dve umetnice, Ester Garcia iz Španije, za ilustraciju knjige “Tajni jezik kamenja” i Hana Vrca iz Hrvatske, za ilustraciju knjige “Kako je leopard dobio pege”.

Manca Krošelj ilustratorka iz Slovenije, dobitnica je nagrade za najbolju ilustraciju u magazinu, dok je za najbolju ilustraciju u kategoriji dizajn, proglašena mlada ilustratorka iz Srbije Nina Batinica (plakat za Gipsy Jazz Festival London). U kategoriji društveno-odgovorni projekti, nagrađena je srpska ilustratorka Nataša Mihailović, za projekat EU “Nestale bebe Beograda”. U kategoriji lični projekti nagrada je pripala Nataliji Palurović.

Za najboljeg ilustratora, ovogodišnje selekcije proglašen je mladi slovenački ilustrator i grafički dizajner Dejan Kralj koji je osvojilo Grand Prix Festivala.

„Beograd je večeras evropska prestonica ilustracije i centar kreativnosti“ istakla je Nina Radulović, jedan od organizatora Festivala, dok je direktorka Ilustrofesta Anita Lazić naglasila da je Festival porastao neverovatnom brzinom, o čemu svedoči interesovanje i izuzetan odziv umetnika iz celog sveta od Meksika, Brazila, do Rusije i Irana.

“Ovogodišnja selekcija je posebna ne samo po najvećem broju prijava za učešće (550 umetnika iz 27 zemalja i više od 5000 pristiglih radova) nego i po kvalitetu prijavljenih radova koji su izloženi na Savskom šetalištu u okviru velike međunarodne izložbe ilustracija, koja je otvorena do 22. jula. Među izabranim umetnicima, koji su prošli selekciju, su i priznata imena svetske ilustratorske scene, profesori umetničkih akademija, “gostujuće zvezde” -slikari, ali i mladi ilustratori, koje Festival iz godine u godinu otkriva, osvetljava i nagrađuje. “ – istakla je Anita.

Banka Poštanska štedionica, koja je već 4. godinu zaredom generalni pokrovitelj Ilustrofesta, u okviru ovogodišnjeg Festivala, dodeliće specijalnu nagradu učesniku na konkursu „Dobri rode moj“.

„Tradicija i sigurnost su nešto na čemu svakog dana radimo, kako bi naši klijenti dobili dovoljno kvalitetne i inovativne usluge, zbog čega postojimo više od 100 godina. Drago mi je što smo ovaj tradicionalni duh i održivost preneli i na ovaj Festival“, istakao je Aleksandar Čortan, član izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica.”

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, koju svi zainteresovani mogu pogledati tokom 7 festivalskih dana od 15 -22 jula, u subotu i nedelju (16. i 17. jula, od 18 do 22 časa) održava se i Bazar ilustracija, gde su mladi autori dobili priliku da potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije, kao i upotrebne predmete sa ilustracijama.(odeća, nakit, keramika…).

Odabrane ilustracije biće moguće kupiti tokom cele godine i na festivalskom web shop-u (www.ilustrofest.com).

Od 19 časova, oba dana vikenda, dr Ana Otović, održaće besplatne radionice sofrologije, tehnike za unapredjene koncentracije i kreativnosti.

Festival se zatvara 22. jula u 19.30 časova izložbom izabranih radova koji su pristigli na nacionalni konkurs Banke Poštanska Štedionica i Ilustrofesta, na temu: “Dobri rode moj”.

Ovaj konkurs, bio je namenjen srpskim ilustratorima, povodom kontinuiranog zalaganja Banke, sa jasno artikulisanim državnim interesom, da promoviše nacionalno, domaće i neguje tradiconalne vrednosti i ćirilicu. Pobedniku konkursa u petak Banka Poštanska Štedionica uručiće i specialnu nagradu za podstrek naših domaćih stvaralaca. 

Foto: Anita Lazić i Dejan Kralj foto: Ilustrofest