20000 days on earth photo 2 e1410707283554

20 000. dan Nika Kejva

Film 20 000 dana na zemlji, delo Džejn Polard i Ijan Forsajta, koji prati jednog od najboljih rok muzičara današnjice, intrigantnog Nika Kejva,  otvoriće ovogodišnji filmski festival Slobodna zona, koji že biti održan od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Film je dobitnik nagrade za režiju i montažu na filmskom fesitvalu Sandens (2014).

20.000-iti dan u životu Nika Kejva – od zvuka jutarnjeg budilnika do večernje šetnje plažom posle koncerta  – predstavlja atmosferičan i poetski portret nemirne kreativnosti.

Umetnički duet Džejn Polard i Ijan Forsajt u svom pažljivo komponovanom filmskom debiju kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara.

Dramatizovane scene nas uvode u razgovor sa terapeutom o Kejvovom detinjstvu, ili u priču arhivara koji je upućen u dešavanja ovekovečena fotografijama iz autorovih divljih godina sa različitim bendovima.

Ovi fiktivni segmenti su naizmenično prikazani sa snimcima iz studijskih prostorija tokom proba ili snimanja. Kolege muzičari, poput Blikse Bargelda i Kajli Minog, prisećaju se svojih saradničkih odnosa sa Kejvom.

Naracija, nepogrešivo napisana i izgovorena od strane samog Kejva, objašnjava nam njegov pogled na svet, život i iznad svega njegovu filozofiju pisanja pesama.