klif slika e1417780940524

ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014

Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2014 održaće se od 9. do 13. decembra u Domu kulture Studentski grad.

Ove godine je za takmičarski program prijavljeno gotovo 600 filmova iz celog sveta, od kojih su selektori Greg de Cuir (filmski kritičar i teoretičar) i Zoran Saveski (filmski autor) odabrali 46 filmova iz 17 zemalja za takmičarski program i 7 filmova za program Regionalni tokovi.

Žiri u sastavu Karpo Godina (Slovenija), Sebastijan Kodolani (Mađarska) i Milutin Petrović, odabraće 10 najboljih filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala čiji autori će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u okviru koga će realizovati svoj novi film.

Festival se otvara u utorak 9. decembra u 19 sati izložbom Vladimira Nikolića pod nazivom Revolucija u Galeriji DKSG.

Poznat po umetničkim ostvarenjima u oblasti video arta, Nikolić ovim povodom kreira ne standardnu filmsku instalaciju kojom komentariše “ideološke pretpostavke kapitalizma čije negativne tendencije i posledice”, kako navodi autor, “danas vidimo u punom svetlu, kada su nestale sve alternative, u kojem je svako za sebe, u kojem nema mesta solidarnosti, u kojem jedinka, idući samo prema sebi, ne stiže nikud”.

Nakon toga u 19:45 sledi otvaranje dokumentarne izložbe Alternative film/video 1985/86, koju su priredili Miodrag Miloševič i Nikola Đurić, a od 20 časova počinje audio vizuelni performans Ivana Marušića Klifa, Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Miroslava Piškulićapod nazivom 343rd day of the year.

Prvi takmičarski program počinje istog dana od 21 čas.

Tokom pet dana festivala publika će imati priliku da prisustvuje bogatom pratećem programu: retrospektivi 8mm eksperiment Karpa Godine i Davorina Marca, zatim programu Hrvatski eksperimentalni film i video koji će predstaviti Diana Nenadić, predstavljanju Međunarodne video kolonije u Ohridu 1989 (Gena Teodosijevska) i Video kolonije Motovun (Branka Benčić). Program Putovanja Gabora Bodija, od reprodukcije do produkcije će predstaviti Sebestyén Kodolányi, a Novi švajcarski film predstaviće Patrick Huber (VIDEOEX, Zürich).

Na okruglim stolovima će učestvovati renomirani filmski autori, kritičari, teoretičari i predavači iz regiona, a razmatraće se teme:Film i video i Alternativni film u regionu.