Aleksandar Dolgij Fotografije

Aleksandar Dolgij: Fotografije

Predstavljanje knjige Aleksandar Dolgij: Fotografije biće održano večeras, 19. marta od 19h u Galeriji Artget. O knjizi govore Miroslav Predojević, Milan Pantović, Snežana Gnjidić i Maja Medić, koja je knjigu i priredila.

Ova knjiga predstavlja izbor iz celoživotnog fotografskog stvaralaštva verovatno jednog od najistaknutijih majstora portreta kod nas, Aleksandra Dolgija.

Prva polovina knjige obuhvata fotografije koje su izlagane i nagrađivane, dok drugu polovinu knjige čine do sada neobjavljene fotografije.

U njoj se nalazi 168 crno-belih fotografija i tekstovi iz pera ljudi koji su ga poznavali, sarađivali sa njim i na čije živote je u manjoj ili većoj meri uticao – sve to doprinosi boljem upoznavanju čoveka iza aparata.

ALEKSANDAR DOLGIJ (1931–2009) diplomirao na je na Odseku za unutrašnju arhitekturu na Akademiji  primenjenih umetnosti u Beogradu. Fotografijom počinje da se bavi na studijama 1956. godine, a 1961. postaje član Foto-kluba „Beograd“. Izlagao je na preko 300 izložbi u zemlji i inostranstvu. Osvojio je oko 120 nagrada, a 1989. godine dobija zvanje Majstora fotografije FSJ-a. Na međunarodnoj izložbi u Beogradu,  pod okriljem FIAP-a i u konkurenciji fotografa iz 50 zemalja, osvaja prvu nagradu za kolekciju.

Knjigu je priredlila Maja Medić, koja je diplomirala na Katedri za kameru na FDU u Beogradu, postdiplomske studije za umetnost, medije i dizajn završila u LUCA School of Arts u Briselu, autorka deset samostalnih izložbi i učesnica  na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radila je kao fotograf na filmu, snimatelj kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a trenutno je angažovana kao fotograf za British Council Serbia..