Kompletiran žiri Festivala Palić

Poznati su svi članovi oba žirija predstojećeg 22. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 18. do 24. jula. Sedmočlani Međunarodni žiri dodeliće filmovima iz Glavnog takmičarskog programa nagrade: “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

Svoj dolazak potvrdio je i čuveni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, koji će biti sedmi član međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa.

Pored Dežulovića, u žiriju Glavnog takmičarskog programa je i Kristian Žene (Christian Jeune), čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, praktično drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu.

Dome Karukoski, treći član žirija, jedan je od najpriznatijih finskih reditelja sa preko 30 festivalskih nagrada i velikim uspehom u bioskopima.

U žiriju je i Agnes Kočiš (Ágnes Kocsis), mađarska rediteljka, koja je već svojim prvim filmom “Svež vazduh” osvojila 14 nagrada.

Slovačka rediteljka Mira Fornaj (Mira Fornay) je snimila 13 kratkih filmova i dva dugometražna igrana filma: “Lisice” (2009.) i “Moj pas killer” (2013), koji je nagrađen za režiju na Roterdamskom filmskom festivalu u glavnom takmičarskom programu.

Članovi međunarodnog žirija biće i dva glumca: Johanes Kunke iz Švedske, koji je imao zapaženu ulogu u ostvarenju “Turista”  Rubena Ostlanda (film je na Kanskom festivalu 2014. osvojio nagradu žirija i takođe Specijalnu nagradu na FEF Palić) i jedan od najznačajnijih domaćih glumaca – Sergej Trifunović.

O najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari odlučivaće Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison (Michael Pattison) iz Velike Britanije, koji piše za „Hollywood Reporter“, „Variety“ i za „British Film Institute“, Đerđ Baron (György Báron), najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 – Vladimir Džudović.

22. Festival evropskog filma Palić biće održan od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počeće već 13. jula. Moto ovogodišnjeg festivala je „Evropski san“.