UMBRIA

Slike na plišu

Nora, Karenjina, Madam Bovari, Tatjana, Kneginja su samo neka od imena likova koji se nalaze na slikama Bojane Trivić, koje će biti izložene u Galeriji „Start’06“ Kulturnog centra „Čukarica“ u sredu, 24. februara sa početkom u 19 časova.

Ono što je interesantno za ovu umetnicu jeste da ona ne slika na platnu već na svilenom i pamučnom plišu za koji kaže da se njegova tekstura, mekota i kvalitet skupocenog prirodnog materijala, udružuju sa duhovnim kvalitetima likova koje želi da predstavi.

Metoda koju koristi, nastala je dugim istraživanjem uz pomoć eksperta za tehnologije boja. Rezultat je umetničko delo koje deluje „živo“, u harmoničnom odnosu slike i plemenitog materijala.
„Lica mojih junaka, uokvirena atributima različitih aktuelnih kultura – od stimpanka, do monaškog minimalizma – izražavaju one odlike duha koje ja smatram odlikama čovečnosti. Ovi likovi nisu portreti konkretnih ličnosti, već sublimacija osobina koje ih krase. Muškarci su arhetipske slike viteške muževnosti – branioci i zaštitnici, plemeniti i časni ratnici duha. Žene su mudre, stabilne, otmene, obdarene ljubavlju, samilošću i praštanjem“

Slikanje uljanim bojama na podlozi od pliša, veoma je neuobičajeno. Reč je o staroj srednjevekovnoj tehnici, izmenjenoj u skladu sa materijalnim i tehničkim uslovima savremenog doba. Potekla na Dalekom istoku, neka od tih dela su preneta na područje Severne Amerike posle rata u Vijetnamu. Tamo se imitacija ove istočnjačke tehnike razvijala putevima koji nisu uvek bili umetnički.
Originalna metoda minucioznog oslikavanja vrlo teške, nepredvidljive i „žive“ plišane površine, očuvala se do današnjeg vremena u okvirima Ruske pravoslavne crkve, gde je korišćena za predstavljanje svetinja.

Bojana Trivić
Bojana Trivić je rođena u Zemunu. Završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Dizajn enterijera i nameštaja na Fakultetu za dizajn Univerziteta Union u Beogradu. Dodatno se usavršavala u keramičarskom ateljeu Gordane Kitak i slikarskom ateljeu Snežane Pešić Rančić. Ovo je njena prva samostalna izložba.

Izložba će biti otvorena do 14.03.2016. godine. Ulaz je slobodan.