fbpx

BELEF: Predstava Peti park i džez koncerti

Na trećoj konferenciji za novinare, povodom 24. BELEF-a, najavljena su dva projekta: premijera predstave Peti park i džez program na skveru Mire Trajlović. Ovogodišnji festival se vratio svom prvobitnom staništu “Kapetan Mišinom zdanju”.

Miloš Latinović, direktor Bitefa, je rekao da predstava Peti park predstavlja završetak duge i uspešne sezone, kao i da je ona produkt zajedničke saradnje i produkcije Bitef tatra i Belef festivala. Takođe, zahvalio se reditelju Borisu Lijesevići, jer se ovo odnosi na njegov autorski projekat, i istakao zadovoljstvo što je sarađivao sa čitavom ekipom. Gospodin Latinović je najavio da će od oktobra ista predstava biti na sceni Bitef teatra.

Predstava Peti park spade u dokumentarni opus Borisa Lijesevića inspirisanog autentičnim izrazom živih aktera, a u ovoj predstavi je to borba za zelenu oazu na Zvezdari. Lijesević se zahvalio Bitefu i Belfu,  i izrazio veliko zadovoljstvo zbog susreta te dve kuće. Istakao je da je cela ekipa koautor predstave.

U poslednje dve decenije dešava nešto zanimljivo u različitim delovima Evrope, a to je odbrana parka, koja zapravo postaje odbrana demokratije i prava. Kroz čitav taj proces vide se razne stvari, i otvaraju se mnoge teme od korupcije, borbe za građanska prava, pitanje odgovornosti…

Međutim, bez obzira da li je rezultat postignut, njegov uspeh je već početak same akcije.

“Priča o Petom parku mi je bila jako zanimljiva, stoga sam intervjuisao ljude i sve to pretočio u dramski material. Pitanja koja se namecu su; ko ima pravo na grad, oni koji su na pozicijama I u kancelarijama, ili oni koji tu žive” – rekao je autor predstave Peti park Boris Lijesević.

Svetozar Cvetković, jedan od aktera ove predstave istakao je da živimo u svetu i društvu gde ljudi lako zaboravlajju, i da je ovo neobična tema koja govori o ljudskom buntu,  kao i da je ovo dokumentarna drama koja nosi sa sobom priču koja je bitna za egzistenciju malog bića.

S druge strane,  Dušanka Stojanović naglasila da je rad bio intenzivan iznutra, i da je sam proces predstavljao prostor slobode koji im je reditelj ponudio. Takođe i da je ovo građanska tema, zapravo mikrotema makrodogađaja.

Na skveru Mire Trajlović biće održana  tri besplatna koncerta poznatih džez ansambala i solista, a namera je da se oplemeni i oživi ovaj ambijent. Profesor džez pevanja i kompozitor Jelena Jovanović, čiji deo stvaralačkog opusa ćemo moći da čujemo na koncertu 13. jula, pozvala je posetioce da ponesu svoje jastuke, hoklice…  i time ukrase ovaj skver. Takođe, pozvala je i sve amatere fotografe da dokumentuju čitav ovaj događaj.

More Stories
Završen Street Art