Pjer Plakat

Izložba Pjer Križanić: hroničar jednog vremena

Izložba Pjer Križanić: hroničar jednog vremena biće svečano otvorena  u petak, 30. avgusta u 19h u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba traje do nedelje, 15. septembra.

Nakon izvanrednog prijema u Novom Sadu i Čačku i beogradska publika imaće priliku da vidi čuvene radove Pjera Križanića, najpoznatijeg karikaturiste sa ovih prostora. Bio je redovni karikaturista lista Politika i Večernjih novosti, sarađivao je s časopisima kao što su Koprive, Novi list, Sedma sila, Jež i drugi, a do 1941. godine bavi se likovnom kritikom. Jedan je od osnivača humorističkog lista Ošišani jež.

Njegove politički provokativne, umetnički ubedljive, psihološki precizane karikature obeležiile su čitavu epohu. Pogledajte kako je Pjer Križanić video i razumeo političku svakodnevnicu zemlje u kojoj je živio, kako je video svoje savremenike, legendarne ličnosti politike, umetnosti i sporta.

Nastala po nagrađenom radu Marije Radisavčević “Politička karikatura Petra Pjera Križanića između dva svetska rata”, izložba će prikazati dela iz fondova dve institucije – iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku i Likovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Postavku će upotpuniti dokumentarni materijal i printovi karikatura objavljeni u Politici, obuhvatajući tri tematske celine – Da Vam se predstavim, Jugoslovenski paradoksi i Protiv fašizma.

U okviru postavke biće prikazan i dokumentarni film „Između dva kralja” iz 1959. godine, režisera Zdravka Velimirovića, koji na originalan način prikazuje karikature Križanića, zatim Vuškovića, Hodžića i Lučeva, a u čijoj je realizaciji učestvovao i Predrag Koraksić Koraks.

Kustosi izložbe su Marija Radisavčević, iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku i Jasmina Jakšić Subić, iz Spomen-zbirke Pabla Beljanskog u Novom Sadu.

Organizatori: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad; Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak; Dom omladine Beograda.