Saul Leiter 1

Drugo izdanje Beogradske nedelje foto-knjige

Drugo izdanje Beogradske nedelje foto-knjige, jednonedeljnog događaja, biće održano od 21. do 28.aprila 2024.godine, u potpunosti posvećenog foto-knjizi. 

Kao i pre dve godine, u okviru Beogradske nedelje foto-knjige biće predstavljene izložbe zasnovane na foto-knjigama, konferencije, prezentacije knjiga, pregledi portfolija i za kraj, foto bazar.  U skladu sa našom posvećenošću i željom da fotografija bude dostupna svima svi naši događaji će biti otvoreni za javnost i besplatni.  Manifestaciju otvaramo u nedelju, 21. aprila 17 časova izložbom kojom odajemo počast knjizi “Early color“, fotografa Saula Lejtera. Izložba će biti u sobi 147 Radisson Collection Hotel, Old Mill. 

U UK Parobrod održaće se prezentacija foto knjiga 10 fotografa, i to u ponedeljak, 22. aprila, od 17 do 19 časova i u utorak, 23. aprila, od 14 do 16 časova.

U znak zahvalnosti publici, posetiocima će biti ponuđenje besplatne foto-knjige. 

Beogradska nedelja foto-knjige je sastavni deo Beogradskog meseca fotografije, osnovanog 2016. godine s idejom promocije i podrške fotografije. 

U okviru manifestacije biće prikazane izložbe: 

“Povremena ravnoteža“ Marte Ladokine, koju je kustosirala Olga Matvejeva, UK Parobrodu; “Mrtvorođeno“ Kjare Ernandes u Italijasnkom institutu i “Pastinski“ Žozepa Marije de Ljobeta u Servantesu. 

Ponovo smo u Beograd pozvali različite izdavače kao što su Book [emnbodiment] Lab, Ediciones Posibles, FotoHof i Yogurt. Nakon, uspešnog pregleda portfolija pre dve godine, i ovaj put smo okupili tim od pet stručnjaka iz oblasti fotografije koji će pregledati prijave fotografa pristigle iz Srbije ali i različitih delova Evrope. 

Beogradski mesec fotografije – Nedelju foto-knjige biće zatvorena narednog vikenda, jedinstvenim Bazarom foto-knjiga, koji nudi mogućnost kupovine knjiga nedostupnih u Srbiji. Kao i pre dve godine, bazar će biti održan u prostoru Koska Bar na Dorćol Platzu, u subotu, 27. aprila, od 12 do 17 časova, kao i u nedelju 28. aprila, od 12 do 16 časova.