Vuce vuce POZIV

„VUČE, VUČE BUBO LENjA”

Promocija trostrukog kompakt diska i knjige sa notnim zapisima dečijih pesama Radoslava Graića, pod nazivom „Vuče, vuče bubo lenja”, biće održana u utorak, 4. decembra, u 12 časova, u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8.

Tokom 50 godina stvaralaštva Radoslava Graića nastajala je muzika za različite ukuse – zabavna, narodna i – dečja. Povodom jubileja autora koji je 30 godina radio u Radio-televiziji Srbije, PGP RTS i RTS Izdavaštvo su nedavno objavili trostruki kompakt disk i notne zapise dečjih pesama koje je Radoslav Graić komponovao od kraja šezdesetih pa do danas.

Kompakt-disk pesama za decu i knjiga nose naslov „Vuče, vuče bubo lenja“, po jednoj od najpoznatijih dečijih pesama na ovim prostorima. Knjiga „Vuče, vuče bubo lenja“ sadrži notne zapise 57 dečijih pesama komponovanih na stihove 24 pesnika. Pored toga, objavljeni su i tekstovi pesama tako da je izdanje svojevrsna antologija dečijih pesnika različitih generacija i usmerenja. Knjigu krasi 14 ilustracija Džoje Ratković-Gavele.

Sve pesme iz zbirke nalaze se i na istoimenom trostrukom kompakt disku Produkcije gramofonskih ploča RTS. Među njima su i antologijske pesme za decu – „Vuče, vuče, bubo lenja“, „Lako je prutu“, „Moja baka“, „Matematika“, „Zdravica učitelju“, „A ja bih da se igram“… Pesme su komponovane na stihove naših eminentnih pesnika – Ljubivoja Ršumovića, Dragana Lukića, Dobrice Erića, Mire Alečković, Božidara Timotijevića, Milovana Vitezovića, Slobodana Stanišića, Pere Zupca i drugih. Izvođači ovih dečjih pesama su naši poznati glumci i pop pevači: Dragan Laković, Đuza Stojiljković, Branko Milićević – Kockica, Đorđe Marjanović, Zafir Hadžimanov, Vladimir Čobi Savčić, Senka i Bisera Veletanlić, Boba Stefanović, Minja Subota… Tu su i naši renomirani dečji horovi – „Kolibri“, Dečji hor RTS, hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, „Čarolija“, kao i talentovana deca – solisti.

– Želja mi je da notni zapisi sabrani u knjizi ne budu isključivo komercijalno izdanje, već da deo tiraža kao poklon bude upućen brojnim školskim i predškolskim ustanovama širom Srbije, kao i u dijaspori – kaže Radoslav Graić.

Na ovaj način zbirka će biti značajan doprinos autora i izdavača negovanju istinske i kvalitetne dečje pesme.

Promociji oba izdanja RTS-a u sali Dečjeg kulturnog centra Beograd prisustvovaće jedan broj stvaralaca koji su sarađivali sa Graićem: Ljubivoje Ršumović, Minja Subota, Branko Milićević – Kockica, Slobodan Stanišić i izdavači. Uz video inserte muzičkih numera iz Programskog arhiva RTS-a, publika će čuti i izvođače nekih od najlepših melodija koje potpisuje Radoslav Graić.

O autoru

Radoslav Graić, kompozitor i urednik u Muzičkom programu Televizije Beograd (RTS), rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu. Gimnaziju je završio u Banja Luci, gde je pohađao i Muzičku školu. U Beogradu je diplomirao na Filozofskom fakultetu (istorija umetnosti) i na Muzičkoj akademiji (solo pevanje).

U Radio Beograd dolazi 1956, gde počinje njegova duga i veoma uspešna muzička karijera. Bio je član Hora Radio Beograda, a onda ubrzo i vokalni solista zabavne muzike ove medijske kuće. Sa uspehom je nastupao na najvećim jugoslovenskim festivalima pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada je sa svojim kompozicijama osvajao i mnoge nagrade.

Tih godina je sa zapaženim uspehom predstavljao našu popularnu muziku u mnogim evropskim zemljama. Od 1968. godine posvetio se isključivo svom autorskom, kompozitorskom radu, stičući punu afirmaciju u svim žanrovima popularne muzike (zabavna, narodna, gradska, dečija i primenjena muzika). Te godine počinje i njegov stalni urednički angažman u Muzičkom programu Televizije Beograd, gde uređuje mnoge značajne emisije i serije, sve do odlaska u penziju. Kao autor širokih interesovanja, sa zapaženim uspehom godinama učestvuje sa svojim kompozicijama na našim najvećim festivalima popularne muzike (Beogradsko proleće, Opatija, Zagreb, Mesam, Beogradski sabor, Ilidža – Sarajevo, Novi Sad, Niš…).

Osvojio je mnoge pobedničke pehare i druga priznanja na ovim velikim smotrama, a mnoge njegove pesme različitih žanrova postale su veoma popularne i već su deo naše bogate muzičke baštine.

Sa posebnom ljubavlju komponovao je muziku za decu, a uz njegove poznate pesme (Vuče, vuče, bubo lenja, Lako je prutu, Moja baka, Matematika, Smeha deci, A ja bih da se igram i druge) odrastale su mnoge generacije naših mališana.