katarina jonev

Lektira roditeljstva: “Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje”

Koje su najčešće greške koje prave roditelji kada je u pitanju bezbednost dece na internetu? “Najosnovnije pravilo na koje upućujem roditelje – proverite kako izgleda profil vaše dece,” odgovara Katarina Jonev, koja od 2016. godine aktivno edukuje decu, mlade i roditelje o opasnostima na internetu i društvenim mrežama. Katarini je upravo izašla  knjiga na tu temu, naziva ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’, a o knjizi autorka, kaže:

“Cilj knjige je promovisanje sigurne upotrebe interneta i društvenih mreža među decom i mladima kao i pružanje smernica roditeljima da lakše razumeju i ukažu da potencijalne opasnosti koje vrebaju iz virtuelnog prostora. Roditelji treba da se upoznaju sa digitalnim rizicima, nasiljem na internetu, zavisnosti od video igrica, da znaju kome da se obrate za pomoć u slučaju da se nešto desi.

Knjiga je dostupna na sajtu katarinajonev.com.

Nažalost, nisu svi roditelji podjednako upućeni da bi adekvatno mogli da usmere svoju decu kada su bezbednost i prisutnost u virtuelnom svetu u pitanju. Stoga sam i napisala knjigu ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’ koja treba da roditeljima čija deca rastu i razvijaju se u digitalnom dobu pruži odgovore na nedoumice i da smernice kako da njihova deca budu bezbedna. Internet nije bauk, ako se dobro i pravilno koristi može da donese veliki broj koristi detetu – razvijanje komunikacionih veština, učenje i usavršavanje stranih jezika, čitanje e-knjiga, razvoj IT pismenosti… Ali svaki roditelj mora da zna da ima veliki broj opasnosti koje vrebaju na Internetu a koje targetiraju upravo najmlađe.”

Jednom kada se fotografija postavi na internet, ona tamo ostaje zauvek.

IMG 20190820 101550 263

Najosnovnije pravilo koje upućuje roditeljima!

“Proverite kako izgleda profil vaše dece. Izbrišite privatne informacije kao što su broj telefona, privatna mejl adresa, škola u koju dete ide, sportski objekat u kom trenira. Obratite pažnju kakve fotografije vaše dete postavlja i naravno – ko su mu virtuelni prijatelji! Ako smo kao mali naučili da ne treba da pričamo sa nepoznatim ljudima na ulici – to isto pravilo moramo da naučimo decu da važi i u virtuelnom prostoru – nema komunikacije sa nepoznatima! Svako može biti potencijalna žrtva prevare na internetu, a opreza nikad dosta! Deca i mladi su nesvesni da veliki broj fotografija završi i na nepriličnim sajtovima koji promovišu pornografiju. Jednom kada se fotografija postavi na internet, ona tamo ostaje zauvek.

Katarina savetuje decu!

“Moj savet za decu je da nikako ne šalju nikome i koga poznaju a kamoli koga ne poznaju svoje fotografije, ni samoinicijativno ni kada ih neko traži. Nikada ne znamo sa sigurnošću ko je sa druge strane profila.

Ujedno, ovo je i molba za roditelje da malo više komuniciraju sa decom i objasne im zamke na koje mogu da naiđu kada su u pitanju društvene mreže,” zaključila je Katarina Jonev.